Keputusan Tidak Menaikkan Kadar Tol Ringankan Tekanan Inflasi - Pakar Ekonomi

Diterbitkan: Jumaat, 7 Februari 2014 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Keputusan kerajaan untuk tidak menaikkan kadar tol akan meringankan tekanan inflasi, kerana kos barangan dan perkhidmatan telah terjejas oleh kenaikan harga bahan api, gula dan elektrik, kata ahli ekonomi.

Ketua Penyelidikan Ekonomi CIMB Lee Heng Guie berkata keutamaan kerajaan adalah untuk memastikan bahawa tidak ada satu lagi pusingan kenaikan harga dan menguruskan tekanan inflasi yang tinggi dari kenaikan sebelum ini.

"Meningkatkan kadar tol boleh mencetuskan satu lagi pusingan kenaikan yang boleh menyebabkan inflasi yang lebih tinggi," katanya.

Beliau menambah, RM400 juta yang digunakan untuk membayar syarikat-syarikat konsesi tol tidak akan memberi kesan kepada kerajaan kerana ia adalah satu jumlah yang lebih kecil berbanding berbilion-bilion yang dijimatkan daripada pengurangan subsidi.

Beliau berkata Belanjawan sebelum ini telah memperlihatkan kemungkinan pengurangan kadar tol.

Perkara itu turut dipersetujui Nor Zahidi Alias ​​dari Malaysian Rating Corporation Bhd, yang berkata kerajaan mahu melindungi pengguna daripada kesan berganda kenaikan harga.

"Kenaikan telah membawa kepada peningkatan dalam harga pengguna seperti yang ditunjukkan dalam Indeks Harga Pengguna (IHP) dengan peningkatan lebih daripada tiga peratus pada bulan Disember 2013. Jika kenaikan tol dilaksanakan, ia akan mempercepatkan kadar inflasi dan pengguna akan terus menanggung beban lebih besar, terutamanya dalam kegelisahan orang ramai mengenai pelaksanaan GST," katanya.

Ketua pakar ekonomi kumpulan RAM Holdings Dr Yeah Kim Leng berkata dengan ketiadaan kenaikan tol, tekanan inflasi akan berkurangan.

"Kadar tol mempunyai kesan besar ke atas kos dalam menjalankan perniagaan," katanya.

Yeah menambah beliau berharap kerajaan dapat mencapai matlamat defisit fiskal sebanyak 3.5 peratus daripada keluaran dalam negara kasar (KDNK) tahun ini.

Pada Rabu, kerajaan telah membuat keputusan untuk menangguhkan langkah menaikkan kadar tol di 15 lebuhraya utama dan sebaliknya akan membayar RM400 juta sebagai pampasan kepada syarikat-syarikat konsesi tol untuk membantu mengurangkan beban orang awam daripada kos sara hidup yang meningkat.

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan