Hukuman Lebih Berat Bagi Pemandu Teksi Langgar Undang-Undang - Berita Semasa | mStar

Hukuman Lebih Berat Bagi Pemandu Teksi Langgar Undang-Undang

Diterbitkan: Isnin, 3 Februari 2014 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Pemandu teksi didapati melanggar peraturan dan undang-undang akan digantung lesen. -Gambar hiasan
Pemandu teksi didapati melanggar peraturan dan undang-undang akan digantung lesen. -Gambar hiasan

PETALING JAYA: Pemandu teksi biadap dan tidak jujur ​​akan membayar 'harga yang lebih tinggi' bagi tingkah laku dan keingkaran mereka.

Mereka boleh digantung di antara satu hingga tiga bulan.

Ia juga merupakan satu kos bagi syarikat-syarikat teksi.

Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) akan membatalkan permit yang dikeluarkan kepada kenderaan jika pemandu mereka didapati melakukan kesalahan berulang.

Peraturan ketat SPAD itu akan dilaksanakan oleh Unit Penggantungan dan Pembatalan (SRU) yang baru ditubuhkan.

Ketua Eksekutif SPAD Mohamad Nur Ismal Kamal berkata SRU diwujudkan kerana penguatkuasaan industri teksi pada masa kini tidak berkesan.

"Apa yang penumpang perlu lakukan adalah mendapatkan video atau rakaman audio kesalahan dan menghantarnya ke SPAD dengan rekod masa, tempat dan beberapa maklumat mengenai pemandu.

"Pemandu akan dipanggil dan jika dia didapati telah melakukan kesalahan, dia akan mengeluarkan surat tunjuk sebab. Tindakan akan diambil selepas pemandu memberikan surat tunjuk sebab," katanya.

Mohamad Nur Ismal mengambil beberapa kes baru-baru ini di mana video pemandu teksi yang mengenakan kadar caj berlebihan telah dihantar kepada SPAD melalui akaun Twitter @aduanSPAD.

Lesen pemandu-pemandu teksi terbabit digantung selama sebulan.

Pada masa ini, perlanggaran hanya dikesan oleh kakitangan SPAD yang menjalankan operasi atau selepas menerima aduan penumpang.

"Pegawai perlu masuk ke dalam teksi dan menyamar untuk mengetahui jika pemandu menipu kadar atau tidak menggunakan meter. Mereka perlu memberi amaran kepada pegawai penguatkuasa lain untuk menahan pemandu ingkar pada akhir perjalanan."

"Ini mengambil masa yang terlalu lama dan beberapa pemandu memanggil rakan-rakan mereka untuk mendapatkan bantuan apabila berdepan keadaan ini," katanya.

Mohamad Nur Ismal berkata aduan awam juga sukar untuk diselesaikan kerana penumpang biasanya tidak bersedia untuk datang kepada SPAD atau memberi maklumat.

Beliau berkata dengan membawa pemandu ke mahkamah, ia memakan masa, sambil menambah bahawa denda yang dikenakan terhadap pemandu teksi yang ingkar sering diabaikan.

Beliau berkata SPAD juga akan memberi tumpuan bagi mendapatkan khidmat ejen penguatkuasaan untuk merakam video pemandu, bukannya menjalankan operasi untuk memeriksa pelanggaran peraturan.

Apabila ditanya jika penggantungan di antara satu bulan dan tiga bulan adalah hukuman yang terlalu lembut, dia tidak bersetuju dengan mengatakan bahawa memandu adalah satu-satunya sumber pendapatan pemandu teksi.

"Jika mereka menyewa teksi dari sebuah syarikat, mereka perlu membuat bayaran harian mereka. Jika mereka memiliki teksi, mereka perlu membayar ansuran bulanan," katanya.

Beliau berkata, memandangkan pemandu yang menyewa teksi daripada syarikat-syarikat membayar dari RM50 sehari atau lebih, ia akan menjadi lebih mahal jika mereka digantung.

Sistem Perkhidmatan Teksi Berpusat (CTSS) akan digunakan untuk mengesan pemandu yang digantung, katanya.

Mohamad Nur Ismal berkata setiap kes akan dikendalikan dengan berhati-hati, kerana mungkin pemandu juga menjadi mangsa penumpang.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan