Kerajaan Lulus RM20 Juta Laksana Stok Penimbal - Berita Semasa | mStar

Kerajaan Lulus RM20 Juta Laksana Stok Penimbal

Diterbitkan: Sabtu, 25 Januari 2014 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan dana tambahan berjumlah RM20 juta kepada Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) dan Persatuan Nelayan Kebangsaan (Nekmat) untuk melaksana stok penimbal bagi menstabilkan harga barang.

Beliau berkata kerajaan meluluskan dana tambahan RM8 juta kepada Fama dan RM12 juta kepada Nekmat untuk membuat belian terus daripada petani tempatan dan mengimport dari luar negara untuk mewujudkan stok penimbal.

"Kalau harga naik, Fama boleh bertindak dan menjual barang makanan ini di pasar-pasar tani di seluruh negara untuk menstabilkan harga barang makanan. Nekmat juga akan melakukan konsep yang sama.

"Dengan cara ini, saya percaya pengguna ada alternatif," katanya dalam sidang media selepas meninjau harga barangan di Pasar Tani Putrajaya di Presint 2 di sini, Jumaat.

Turut hadir Menteri Pertanaian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, Menteri Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Hassan Malek, Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahateraan Bandar, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor dan Pengerusi Fama Tan Sri Badruddin Amiruldin.

Pada masa ini, terdapat 517 pasar tani dengan 25,000 usahawan di seluruh negara.

Najib yang juga Menteri Kewangan berkata ia merupakan inisiatif kerajaan untuk menangani masalah kos saraan hidup yang dikatakan meningkat.

Semasa ditanya jika dana itu habis dalam tempoh sigkat, beliau berkata: "Peruntukan ini boleh ditambah kemudian."

Sementara itu, Najib berharap rakyat menjadi pengguna bijak dalam berbelanja harian.

"Saya juga berharap rakyat akan memilih tempat yang menawarkan harga yang berpatutan atau lebih rendah daripada tempat lain," katanya.

Sebelum itu, Najib meluangkan masa kira-kira 45 minit untuk meninjau harga barangan di Pasar Tani Putrajaya serta beramah mesra dengan peniaga dan pengunjung. BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Isnin, 11 Jun 2018 8:00 AM

Ramadan anak Chow Kit

Kolumnis

iklan

Iklan