Kementerian Luar Komited Bantu Bebaskan Pasangan Malaysia Ditahan Di Sweden - Berita Semasa | mStar

Kementerian Luar Komited Bantu Bebaskan Pasangan Malaysia Ditahan Di Sweden

Diterbitkan: Rabu, 22 Januari 2014 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Kementerian Luar akan terus mempertahankan pasangan Malaysia yang ditahan oleh polis Sweden, sambil menambah kementerian telah berusaha untuk membebaskan mereka sejak kes ini bermula.

"Sejak hari pertama penahanan itu, Kementerian melalui Kedutaan Malaysia di Stockholm telah terlibat sepenuhnya dalam menyediakan bantuan kepada pasangan tertuduh dalam pelbagai cara," kata Setiausaha Akhbar kepada Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman, Datin Nirvana Jalil Ghani, .

Beliau berkata pegawai di kementerian melihat kes ini sebagai kes yang serius dan akan terus berhubung dengan Sweden dalam memastikan pasangan dan hak anak-anak mereka telah dipenuhi.

Beliau merujuk kepada Pengarah Tourism Malaysia di Stockholm Azizul Raheem Awalluddin dan isterinya Shalwati Nurshal yang ditahan sejak 18 Disember tahun lepas.

Anak-anak mereka telah diambil dari jagaan pasangan ini dan diletakkan di bawah penjagaan keluarga angkat. Hukuman rotan diharamkan di Sweden.

Nirvana mengulas kenyataan Ketua Wanita Umno Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil yang mengatakan bahawa kerajaan, termasuk Kementerian Luar dan Pelancongan boleh menyelesaikan perkara itu jika mereka bekerjasama secara serius.

"Sebagai tindak balas kepada permintaan Shahrizat, pegawai kami sentiasa ada sejak hari pertama untuk membantu dan menyokong pasangan itu," katanya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan