Masyarakat Islam Perlu Hayati Sirah Perjuangan Nabi - Berita Semasa | mStar

Masyarakat Islam Perlu Hayati Sirah Perjuangan Nabi

Diterbitkan: Sabtu, 18 Januari 2014 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

TAWAU:, Masyarakat Islam perlu menghayati makna di sebalik sambutan Maulidur Rasul dan sirah perjuangan Nabi Muhammad SAW untuk dijadikan panduan dalam menghadapi pelbagai cabaran masa kini.

Naib Ketua Umno Bahagian Tawau Nizam Abu Bakar Titingan berkata renungan dan peringatan zahir sahaja tidak memadai jika tiada pengisian penting dan penghayatan untuk mentafsirkannya dalam bentuk akidah dan amalan.

"Majlis seumpama ini penting bagi memperingati kisah perjuangan dan pengorbanan baginda berdakwah dan memartabatkan Islam.

"Ini juga merupakan kaedah penyatuan ummah dan permuafakatan paling berkesan bagi menyatupadukan masyarakat Islam daripada pelbagai perbezaan pendapat dan ideologi," katanya ketika merasmikan sambutan Maulidur Rasul Taman Sri Balung dekat sini, hari ini yang disertai kira-kira 300 penduduk.

Beliau berkata setiap tahun hari kelahiran Rasulullah SAW diraikan supaya setiap umat Islam dapat mengambil iktibar daripada setiap sesuatu yang dilakukan dan diamalkan baginda untuk dijadikan panduan dan pedoman.

"Rasulullah SAW merupakan contoh yang terbaik kepada setiap umat Islam dalam segala aspek kehidupan," katanya. BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan