Keputeraan Ke-86 Sultan Kedah Disambut Sederhana - Berita Semasa | mStar

Keputeraan Ke-86 Sultan Kedah Disambut Sederhana

Diterbitkan: Rabu, 15 Januari 2014 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

ALOR SETAR: Keputeraan Sultan Kedah ke-86 Ahad ini akan disambut dalam kesederhaan, kata Ketua Penolong Setiausaha Kerajaan Bahagian Pengurusan Korporat Mohamad Rizal Mohamad Radzi.

Sambutan keputeraan akan bermula dengan majlis bacaan Yasin, doa dan jamuan kesyukuran di Masjid Zahir Alor Setar mulai pukul 6.30 petang Sabtu, katanya pada sidang akhbar di Wisma Darul Aman di sini Rabu.

Beliau berkata Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah berkenan menghadiri lima program yang dirancang iaitu jamuan negeri di Dewan Santapan Istana Anak Bukit Isnin ini.

Empat lagi program yang akan dihadiri baginda ialah perasmian Masjid Kampung Sawa Pendang, temasya sukan sungai di Tanjung Chali, Alor Setar, pertandingan golf keputeraan dan jamuan datuk-datuk.

Kesemua program itu akan diadakan antara 20 Mac hingga 5 April.

"Rakyat pelbagai peringkat pula diberi peluang menyembah kek sempena keputeraan baginda di ruang legar Dewan Santapan Istana Anak Bukit mulai pukul 9 pagi Sabtu ini," kata Mohamad Rizal.

Beliau berkata istiadat menyembah tahniah oleh Menteri Besar Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir serta penganugerahan darjah dan bintang-bintang kebebesaran negeri pula akan berlangsung di Balai Penghadapan Istana Anak Bukit mulai 9 pagi Ahad ini.

Mohamad Rizal berkata penganugerahan darjah dan bintang kebesaran itu dijadual disempurnakan oleh pengerusi Jemaah Pemangku Sultan Kedah Tan Sri Tunku Annuar Sultan Badlishah.

Tunku Annuar juga dijadual menyampaikan anugerah itu serta pingat dalam sembilan sesi lain selepas itu, katanya. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan