Azmin Digugurkan Dari PKNS - Berita Semasa | mStar

Azmin Digugurkan Dari PKNS

Diterbitkan: Ahad, 12 Januari 2014 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Azmin Ali
Azmin Ali

KLANG: Timbalan Presiden PKR Azmin Ali tidak dikekalkan sebagai ahli lembaga pengarah dalam Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) bagi penggal baharu.

Beliau dimaklumkan mengenai perkara ini pada Khamis melalui panggilan telefon, menurut sumber dalaman parti.

Mereka berkata bahawa Azmin tidak diberi masa untuk berbincang mengenai kemungkinan lanjutan tempoh perkhidmatan beliau.

"Dia menerima panggilan pada hari Khamis dan mendapat surat yang memberitahunya bahawa dia tidak lagi diperlukan dalam PKNS pada hari berikutnya," kata sumber berkenaan.

Sumber itu berkata, jika Azmin mengetahui tentang keputusan itu lebih awal, beliau akan pergi untuk berunding secara lanjut.

"Jika kerjaya anda sebagai ahli politik, adalah penting untuk anda memegang jawatan dalam syarikat atau organisasi berkaitan kerajaan untuk menjadi lebih berpengaruh," kata sumber itu yang juga seorang ahli politik.

Keputusan untuk tidak melantik semula Azmin dikatakan dibuat oleh Menteri Besar dan Pengerusi PKNS Tan Sri Khalid Ibrahim semata-mata, yang juga dianggap sebagai musuh Azmin oleh kebanyakan orang.

"Apa yang Tan Sri (Khalid) telah dilakukan adalah untuk 'mengepit' sayap Azmin sebelum pemilihan parti yang dijangka akan dilakukan pada Februari atau Mac," kata sumber itu.

PKNS adalah salah satu sumber terbesar di negeri ini yang memperoleh pendapatan melalui pembangunan dan pelaburan hartanah.

Azmin yang juga Adun Bukit Antarabangsa dan Ahli Parlimen Gombak juga dikenali sebagai seorang yang mengintai kedudukan menteri besar di Selangor.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan