Kementerian Kesihatan Akan Bentang Rang Undang-Undang Air Minuman Selamat - Berita Semasa | mStar

Kementerian Kesihatan Akan Bentang Rang Undang-Undang Air Minuman Selamat

Diterbitkan: Selasa, 7 Januari 2014 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan akan membentangkan rang undang-undang di Parlimen untuk lebih melindungi hak-hak pengguna dan melindungi mereka daripada potensi bahaya kesihatan.

Rang Undang-Undang Air Minuman Selamat yang menyatakan peranan syarikat konsesi air dalam membekalkan air minum berkualiti kepada berjuta-juta pengguna di seluruh negara adalah untuk memberikan lebih kuasa kepada pihak berkuasa bertindak terhadap pengedar dan pengendali air yang tidak bertanggungjawab.

Sumber berkata hukuman yang dicadangkan bagi mereka yang menyebabkan sumber air atau sistem air minum tercemar harus dikenakan denda sehingga RM500,000 dan penjara tidak melebihi lima tahun.

Peranan kementerian sebelum ini hanyalah sebagai pemantau yang "mengingatkan syarikat-syarikat konsesi air" supaya mematuhi garis panduan, kata seorang pegawai yang terlibat dalam industri selama bertahun-tahun.

"Tidak ada tindakan penguatkuasaan sebenar dalam undang-undang yang sedia ada. Di bawah rang undang-undang ini, pengguna dijamin dengan air minuman berkualiti kerana ia jelas menyatakan tugas-tugas syarikat konsesi," katanya kepada 'The Star'.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan