Kalimah Allah: Jangan Bertindak Tidak Rasional - Polis - Berita Semasa | mStar

Kalimah Allah: Jangan Bertindak Tidak Rasional - Polis

Diterbitkan: Sabtu, 4 Januari 2014 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: Semua pihak dinasihatkan supata bertenang dan bertindak rasional mengenai isu-isu sensitif, nasihat Ketua Polis Selangor, Datuk Mohd Shukri Dahlan.

Beliau berkata demikian bagi mengulas terhadap bantahan dijangkakan akan berlaku berhubung kenyataan seorang paderi di sebuah gereja Katolik di Selangor yang akan terus menggunakan kalimah "Allah" untuk merujuk kepada Tuhan semasa perhimpunan.

Beliau berkata, anggota polis akan ditempatkan di gereja-gereja pada Ahad untuk memastikan tiada kejadian yang tidak diingini berlaku.

"Ini adalah prosedur biasa untuk memastikan tiada apa yang berlaku," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Shah Alam pada Jumaat.

Beliau bagaimanapun enggan menamakan gereja-gereja yang akan menempatkan anggota polis.

Mohd Shukri turut meminta pihak yang merancang untuk mengambil tindakan-tindakan lain, termasuk menghantar memorandum kepada gereja-gereja, supaya memikirkan semula rancangan tersebut.

Beliau berkata, terdapat cara yang lebih baik daripada berarak dalam kumpulan yang besar untuk menyerahkan memorandum.

"Mungkin melakukannya dalam kumpulan yang besar bukan pilihan yang terbaik dan saya menggesa mereka untuk memikirkan semula," katanya.

Beliau berkata, jika mana-mana kumpulan mahu mengadakan perhimpunan haram, tindakan akan diambil di bawah Akta Perhimpunan Aman 2012 tetapi tidak akan ada keperluan untuk berbuat demikian sekiranya mereka mengikut arahan polis supaya bersurai.

Sebuah portal berita yang memetik pengarang The Herald, Paderi Lawrence Andrew sebagai berkata pada minggu lepas bahawa gereja-gereja Katolik di negeri ini akan terus menggunakan kalimah "Allah".

Kenyataan Paderi Lawrence menyebabkan kekecohan di kalangan segelintir umat Islam, termasuk kumpulan yang dikenali sebagai Sekretariat Solidariti Umat Islam Daerah Klang, yang berkata ia akan mengadakan demonstrasi di gereja itu melainkan sekiranya beliau menarik balik kenyataannya dan mengeluarkan permohonan maaf secara terbuka.

Sultan Selangor Sharafuddin Idris Shah pada 14 Disember bertitah bahawa semua rakyat di Selangor mesti mematuhi larangan terhadap penggunaan kalimah "Allah" oleh orang bukan Islam sebagaimana yang diperuntukkan di bawah Enakmen Agama Bukan Islam (Kawalan Pengembangan Di Kalangan Orang Islam) 1998.

   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan