Telefon Pintar Tidak Boleh Digodam Untuk Lepasi Palang Tol - Touch n' Go - Berita Semasa | mStar

Telefon Pintar Tidak Boleh Digodam Untuk Lepasi Palang Tol - Touch n' Go

Diterbitkan: Selasa, 24 Disember 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Rakaman skrin yang diambil daripada video yang memaparkan aksi seorang individu menggunakan telefon pintarnya untuk menggodam pengimbas Touch n' Go.
Rakaman skrin yang diambil daripada video yang memaparkan aksi seorang individu menggunakan telefon pintarnya untuk menggodam pengimbas Touch n' Go.

PETALING JAYA: Pengendali sistem tanpa tunai, Touch n' Go berkata telefon pintar yang digodam tidak boleh digunakan sebagai pengganti kepada kadnya, sekaligus mengetepikan penyebaran rakaman video yang memaparkan seorang lelaki menggunakan telefon bimbit sebagai pengganti kepada penggunaan kad Touch n' Go.

"Sehingga hari ini, tiada bukti yang menunjukkan telefon bimbit boleh digunakan sebagai peranti untuk melangkaui sistem berkenaan," kata wakil syarikat berkenaan pada Isnin.

Wakil berkenaan berkata demikian sebagai mengulas penyebaran rakaman video yang dimuatnaik di laman sosial Facebook minggu lalu yang memaparkan aksi seorang lelaki menggunakan telefon pintarnya sebagai alat untuk melepasi palang di sebuah plaza tol yang tidak dikenalpasti.

Klip video berdurasi 45 saat itu, menunjukkan aksi seorang pemandu kereta memegang telefon pintarnya sebaik sahaja keretanya tiba di plaza tol.

Pemandu berkenaan melekapkan telefon pintarnya di laluan pengimbas Touch n' Go.

Berikutan penyebaran video berkenaan, Touch n' Go menjalankan siasatan terhadap kesahihan video berkenaan.

"Kita mendapati video berkenaan tidak mendedahkan sebarang unsur yang mencurigakan kepada sistem kita," wakil berkenaan.

Wakil tersebut menambah 'setiap aktiviti' berkaitan dengan sistem berkenaan sentiasa dipantau dan diberi pengawasan secara berterusan serta memberi jaminan kepada orang awam bahawa integriti sistem berkenaan kekal utuh.

Bagaimanapun, Touch 'n Go menggesa orang ramai mengemukakan sebarang 'kejadian jenayah atau salah laku' kepada corpcomm@touchngo.com.my.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan