Wakil Pakatan Rakyat W.Persekutuan Akan Teruskan Protes Kenaikan Cukai Taksiran - Berita Semasa | mStar

Wakil Pakatan Rakyat W.Persekutuan Akan Teruskan Protes Kenaikan Cukai Taksiran

Diterbitkan: Khamis, 5 Disember 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen pembangkang Wilayah Persekutuan akan melakukan bantahan terhadap kenaikan kadar taksiran yang dicadangkan oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) di ibu kota pada 16 Disember ini.

Ia tetap akan diadakan walaupun permohonan maaf dibuat oleh Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor kepada pemilik harta di Kuala Lumpur atas kekeliruan yang diwujudkan oleh DBKL mengenai langkah penyemakan kadar.

Ahli Parlimen Cheras (DAP) Tan Kok Wai berkata orang ramai perlu menyokong bantahan bagi menyuarakan kemarahan dan bantahan mereka terhadap "kadar penilaian yang tidak adil".

"Ini akan menjadi mesej yang kuat kepada kerajaan dan DBKL berhubung keputusan mereka. Sekarang sudah tiba masanya untuk sekali lagi menyatakan bantahan kami mengenai perkara itu," katanya kepada media di lobi Parlimen, Khamis.

Beliau berkata kenaikan kadar taksiran yang dicadangkan tidak mengambil kira "penderitaan " yang dihadapi oleh rakyat terutamanya mereka yang tergolong dalam kumpulan berpendapatan rendah dan sederhana.

Tan berkata DBKL secara umum telah gagal dalam belanjawannya dalam perbelanjaan membangun dan mengurus yang dikatakan menjadi sebab di sebalik kenaikan yang dicadangkan.

"Pembayar cukai dan pihak yang berkepentingan mempunyai hak untuk tahu. DBKL mencatatkan lebihan belanjawan sebanyak RM217 juta pada tahun 2012, jadi mengapa mereka mahu meningkatkan kadar? " Soal beliau.

Sementara itu, anggota PKR Parlimen Batu, Tian Chua menggesa pembayar cukai untuk memfailkan bantahan mereka sebelum 17 Disember untuk menunjukkan rasa tidak puas hati mereka.

"Jika mereka berdiam diri dan tidak melakukan apa-apa, mereka akan berfikir anda mempunyai memberi mereka kebenaran untuk kenaikan itu," katanya.

Turut hadir pada sidang akhbar itu ialah Ahli Parlimen Lembah Pantai (PKR) Nurul Izzah, Ahli Parlimen Kepong (DAP) Tan Seng Giaw, Ahli Parlimen Segambut (DAP) Lim Lip Eng dan Ahli Parlimen Bukit Bintang (DAP) Fong Kui Lun.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan