Lima Langkah Transformasi Jamin Umno Parti Harapan Masa Depan - Berita Semasa | mStar

Lima Langkah Transformasi Jamin Umno Parti Harapan Masa Depan

Diterbitkan: Khamis, 5 Disember 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak menyampaikan ucapan pembukaan pada Perhimpunan Agung Umno 2013. -foto AZHAR MAHFOF/The Star.
Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak menyampaikan ucapan pembukaan pada Perhimpunan Agung Umno 2013. -foto AZHAR MAHFOF/The Star.

KUALA LUMPUR: Penekanan lima pengisian transformasi Umno, yang digariskan Presiden parti Datuk Seri Najib Tun Razak pada Khamis bukan sahaja memperteguh tekad Umno untuk muncul sebagai parti harapan masa depan, tetapi juga menjadikan parti terbesar orang Melayu ini kekal relevan.

Lima langkah transformasi ini, menurut penganalisis politik adalah sebagai nilai tambah dan kesinambungan kepada usaha-usaha sebelum ini termasuk lima kekuatan teras parti yang digariskan Perdana Menteri pada Perhimpunan Agung Umno 2011.

Untuk menjadi sebuah parti yang berdaya saing serta mampu menongkah arus meredah zaman, Ketua Kluster Politik, Keselamatan dan Hal Ehwal Antarabangsa Majlis Profesor Negara (MPN) Prof Datuk Dr Mohamed Mustafa Ishak berkata Umno mesti terus berusaha meremajakan parti untuk kekal relevan.

Katanya langkah transformasi berkenaan memberi isyarat jelas penetapan hala tuju Umno yang menjadi tunjang Barisan Nasional (BN), selaku parti pemerintah negara.

"Lima perkara ini adalah untuk mengembalikan Umno kepada teras perjuangannya dan Najib menghantar mesej jelas bahawa Umno tak perlu terikut-ikut dengan apa yang ditawarkan pembangkang atau cuba menyaingi pembangkang dengan tawaran balas.

"Sangat penting apabila Najib turut memberi jaminan bahawa Umno tetap komited dalam isu pemerkasaan ekonomi Bumiputera dan mempertahankan akidah Islam berdasarkan Ahli Sunnah Wal Jamaah," katanya kepada Bernama di sini.

Lima pengisian transformasi Umno ialah memperteguh ekonomi Melayu dan Bumiputera; mempertegak maqasid syariah; memperkukuh pengkaderan parti dan mempersiaga jentera transformatif serta menetapkan petunjuk prestasi utama (KPI) parti.

Najib dalam ucapan dasar bertemakan "Mewajah Masa Depan" berkata transformasi Umno tidak akan berjaya sekiranya idea dan perubahan hanya digenggam di peringkat atasan sahaja, malah ia mesti didakap erat setiap anggota parti.

Mohamed Mustafa, yang hadir di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini, bagi mengikuti ucapan perasmian Perhimpunan Agung Umno 2013, berkata Umno sebagai parti orang Melayu dan Bumiputera tidak seharusnya tergugat dengan tuntutan pihak tertentu khususnya pembangkang.

"Inilah kekuatan Umno selama ini kerana ia disokong orang Melayu dan Bumiputera. Perdana Menteri memberi keyakinan kepada orang Melayu bahawa Umno masih komited untuk membantu orang Melayu dan Bumiputera dengan tidak mengambil hak kaum lain," katanya.

Pada 2011, lima kekuatan teras yang digariskan Najib ialah keupayaan menggagas semula parti bagi memanfaatkan persekitaran baharu; pengamalan prinsip wasatiyyah dalam semua bidang sama ada urus tadbir, perkongsian kuasa, iktisad yakni ekonomi, perhubungan kaum mahupun perhubungan antarabangsa.

Tiga lagi kekuatan teras ialah Umno sentiasa mengulungi idea atau 'supremacy of ideas' dalam era pertarungan minda dan persaingan sengit pasaran idea serta maklumat; meletakkan kebajikan rakyat di atas segalanya-galanya serta kebolehan Umno untuk mengotakan apa yang dikata dan menunaikan janji.

Anggota Majlis Tertinggi Umno Datuk Shamsul Anuar Nasarah berkata sebagai parti utama BN, Umno mesti dapat diterima seluruh rakyat dan berlaku adil.

Dalam merealisasikan wawasan sebagai negara maju pada 2020, beliau menegaskan bahawa transformasi adalah aspek terpenting dan wajib dilakukan untuk memastikan Islam, orang Melayu dan Bumiputera dan Umno tidak tenggelam dalam arus kemodenan negara.

Dalam hal ini, Mohamed Mustafa berkata kebolehupayaan Umno untuk terus wujud dalam pentas politik sehingga Malaysia berjaya mencapai status negara maju, akan menjadi satu pencapaian amat signifikan bagi parti itu.

Berbeza dengan Umno yang sudah berusia 67 tahun, beliau memberi contoh parti politik negara lain yang seusianya hanya 'hidup' sekadar lingkungan usia 50 tahun kerana enggan membuat perubahan dan bersikap tertutup.

Dalam pada itu, Ketua Wanita Umno Bahagian Muar Ramlah Ismail berpandangan langkah mentransformasi Umno selari dengan peranannya, yang kini semakin mencabar, mesti dihayati dan diterjemahkan dalam gerak kerja seluruh anggota.

"Kalau kita mahu jadi relevan, kita kena berubah. Kalau kita tak berubah, orang yang akan ubah. Maka lakukan, hayatilah transformasi yang disaran Presiden supaya Umno akan terus mara dan dihormati serta diterima rakyat keseluruhannya," katanya. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan