Parti Golkar Ingin Contohi BN - Berita Semasa | mStar

Parti Golkar Ingin Contohi BN

Diterbitkan: Rabu, 4 Disember 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Partai Golkar dari Indonesia berhasrat mencontohi Barisan Nasional (BN) dalam membina sebuah parti gabungan kekal dan kukuh yang memacu kestabilan dan keharmonian Malaysia.

Pengerusi Golkar, Aburizal Bakrie berkata beliau kagum dengan pencapaian BN yang diteraju oleh Umno itu dan mahu menubuhkan gabungan serupa jika Golkar menang pilihan raya perwakilan pada April 2014.

"Saya tidak tahu jika gabungan sedemikian boleh diwujudkan di Indonesia, tetapi saya akan cuba kerana saya rasa untuk mentadbir sebuah negara yang besar dan berbilang (seperti Indonesia), adalah lebih jika dilakukan oleh sebuah pasukan yang bersatu," katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjadi anggota panel dalam sesi bertajuk 'When Power Is Might Is There Hope for Global Moderation?' di Forum Antarabangsa Umno 2013, di sini Selasa.

Anggota panel lain ialah pegawai kanan Parti Komunis Vietnam Vuong Thua Phong, pemimpin kanan Hamas Khaled Meshaal dan Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin.

Aburizal juga melahirkan rasa kagum terhadap bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad atas kepimpinan dan kebijaksanaannya.

Khaled pula berkata pendekatan kesederhanaan harus diamal oleh seluruh dunia bukan dalam kalangan negara Islam sahaja.

"Pendekatan ini perlu diamal bagi membolehkan kita mencapai kemajuan dalam bidang teknologi dan ekonomi. Tanpanya pembangunan juga tidak akan berlaku," katanya.

Beliau juga berkata gagasan 1Malaysia yang menekankan kepada perpaduan negara dan toleransi kaum, boleh dicontohi bagi menyatupadukan pelbagai puak di Palestin. Konsep ini boleh dinamakan 'Wahid Palestin', katanya.

Sementara itu, Khairy berkata sejak sekian lama Malaysia percaya suara kesederhanaan lebih berkuasa berbanding langkah ekstrem, dengan aspek kepercayaan menjadi kunci dalam hubungan kerajaan dan rakyat.

"Apabila masyarakat berputus asa dengan kesederhanaan, mereka akan mengambil jalan ekstrem. Keganasan mungkin dapat menukar kerajaan namun perlu diingat tindakan itu tidak menjamin kestabilan dan keamanan dalam jangka panjang," katanya. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan