Rapat Barisan, Pastikan Umno Raih Kejayaan PRU-14: Amanat Najib - Berita Semasa | mStar

Rapat Barisan, Pastikan Umno Raih Kejayaan PRU-14: Amanat Najib

Diterbitkan: Selasa, 3 Disember 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Rapatkan barisan selepas pilihan raya umum serta pemilihan parti dan pastikan Umno raih kejayaan pada pilihan raya umum akan datang adalah antara intipati utama amanat Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak, Selasa.

Naib Presiden Umno Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata Najib memberi penekanan terhadap keperluan mempertingkat perpaduan dan kesatuan anggota Umno di semua peringkat.

"Lupakan apa yang berlaku dalam musim pemilihan parti kerana kita mesti memastikan bahawa kapal besar ini (Umno) akan meraih kejayaan dalam pilihan raya umum ke-14, itu juga antara nasihat yang ditekankan oleh presiden parti," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri majlis Taklimat Presiden di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini.

Najib, kata Shafie, turut meminta hadirin yang terdiri daripada pemimpin Majlis Tertinggi, ketiga-tiga sayap parti dan peringkat bahagian agar memberi penekanan terhadap beberapa pendekatan yang mampu memperkuat serta memperkukuh parti bagi menghadapi cabaran akan datang.

"Kali ini pendekatan dan penekanan Umno berbeza daripada sebelumnya, yang mana ia meletakkan petunjuk prestasi utama (KPI) kepada kepimpinan bahagian sehinggalah ke peringkat Majlis Tertinggi.

"Ini adalah untuk memastikan pada akhirnya terdapat hasil dan sumbangan untuk diterjemahkan agar parti sentiasa menjadi ikutan," kata Shafie.

Beliau berkata Amanat Presiden itu turut menyentuh kepentingan sumbangan parti kepada akar umbi demi kepentingan rakyat.

Anggota MT yang baharu dilantik Dr Asyraf Wajdi Dusuki berkata amanat itu juga menyentuh usaha parti untuk mempertingkat martabat syiar dan syariat Islam di negara ini.

Asyraf Wajdi, yang juga Presiden Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim), memetik Najib sebagai berkata indeks syariah akan diwujud bagi membolehkan kedudukan Malaysia dalam konsep memartabat Islam ditentukan, menunjukkan keseriusan kerajaan memperjuang perkara itu.

"Indeks ini juga membolehkan kita mengenal pasti kelemahan atau ruang kosong yang boleh diperbaiki dalam usaha meningkatkan syiar dan syariat. Ini selari dengan matlamat syariat yang meletakkan agama melebihi perkara lain," kata Asyraf Wajdi.

Sementara itu, Pengerusi Badan Perhubungan Umno Johor Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin menyebut Najib sebagai berkata Umno perlu meletakkan matlamat yang lebih jelas dalam usaha memajukan negara serta memartabat agama Islam.

"Kalau dahulu dilakukan secara umum tetapi kali ini perlu secara jangka pendek dan panjang, serta jelas," katanya.

Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kedah Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir pula berkata Najib mahukan pelaksanaan pendekatan parti dalam menegakkan syiar Islam serta memartabat bangsa Melayu dan tanah air, dirasai rakyat.

Perdana Menteri, kata Mukhriz, turut menyentuh penggunaan media sosial oleh Umno bagi mendekati pengundi baharu yang dijangka berjumlah enam juta orang.

Ketua Pergerakan Puteri Umno Mas Ermieyati Samsudin pula berkata Najib menggariskan misi dan visi yang jelas untuk bekerja bagi memastikan Umno dan BN terus kekal menjadi parti pilihan rakyat di negara ini.

Pengerusi Badan Perhubungan Umno Melaka Datuk Seri Idris Haron berkata Perdana Menteri mahu semua anggota Umno mencari persamaan dengan semua rakyat di negara ini dan mengetepikan segala perbezaan yang mengancam perpaduan.

"Di Melaka, saya telah gerakkan jentera parti untuk menemui rakyat di peringkat akar umbi, antaranya di kedai kopi agar Umno mendekati masyarakat... ini perlu dilakukan bagi membolehkan parti ini dihormati bukan setakat kawan malah lawan," katanya.

Mengulas kedudukan institusi raja-raja, anggota MT Dr Mohd Puad Zarkashi berkata Najib mahu ia terus dipertahan.

Ketua Umno bahagian Bachok Datuk Dr Awan Adek Hussin pula menyifatkan amanat presiden itu sebagai memberi idea dan nafas baharu kepada perjuangan parti.

Sementara itu, bekas Naib Canselor Universiti Teknologi MARA (UiTM) Profesor Tan Sri Dr Ibrahim Abu Shah, yang baharu dilantik anggota MT, berkata sebagai orang baharu, semua perkara yang disampaikan Perdana Menteri dicatat bagi memudahkan beliau untuk bergerak bersama Umno.- BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan