Pos Malaysia Minta Awasi Edaran Setem Tiruan - Berita Semasa | mStar

Pos Malaysia Minta Awasi Edaran Setem Tiruan

Diterbitkan: Selasa, 3 Disember 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Ramai yang tidak menyedari kewujudan setem palsu di pasaran sedangkan Pos Malaysia Berhad (Pos Malaysia) berkata pihaknya setakat ini telah merampas lebih 50,000 keping setem palsu.

Sehubungan itu Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan tersebut Datuk Iskandar Mizal Mahmood mengingatkan orang ramai agar tidak membeli, menjual atau menggunakan setem tiruan yang didapati diedar dan dijual di pasaran.

"Kita perlu pastikan kita membeli setem dari saluran Pos Malaysia, Pejabat Pos Bergerak atau penjual setem Pos Malaysia yang sah," katanya dalam satu kenyataan.

Beliau berkata pihak Pos Malaysia telah menyiasat kemungkinan wujud rangkaian pemalsuan setem dan telah meminta bantuan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dan pihak polis mengenai perkara itu.

Ia bertujuan untuk menyiasat kemungkinan rangkaian tersebut yang terbabit dalam penjualan setem paslu aktif di sekitar Lembah Klang, katanya.

Iskandar Mizal berkata mengeluar, mengedar dan menjual setem tiruan adalah berupa kesalahan di bawah Seksyen 65 Akta Perkhidmatan Pos 2012 yang membawa hukuman denda sehingga RM500,000 atau penjara sehingga lima tahun atau kedua-duanya sekali.

Orang ramai diminta memaklumkan aktiviti pengeluaran, pengedaran dan penjualan setem palsu kepada sebarang saluran Pos Malaysia atau melalui e-mel di care@pos.com.my atau akauan facebook Pos Malaysia Berhad. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan