Malaysia Ada Cukup Undang-Undang Tangani Aktiviti Mengintip - Peguam Negara - Berita Semasa | mStar

Malaysia Ada Cukup Undang-Undang Tangani Aktiviti Mengintip - Peguam Negara

Diterbitkan: Sabtu, 30 November 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KOTA KINABALU: Malaysia mempunyai undang-undang yang mencukupi untuk bertindak terhadap aktiviti mengintip, kata Peguam Negara, Tan Sri Abdul Ghani Patail.

Ghani berkata, tidak ada cara maklumat terutamanya yang boleh menimbulkan ancaman kepada keselamatan negara akan bocor tanpa Kerajaan mengetahui mengenainya.

Ghani merujuk kepada laporan aktiviti mengintip yang diketuai di beberapa negara, kononnya termasuk Malaysia, yang menyebabkan kekecohan di negara-negara seperti Indonesia.

"Undang-undang kita di Malaysia adalah mencukupi untuk mencegah dan juga mengenakan sebarang tindakan mengintip ," katanya pada Sabtu.

"Malah seorang anggota polis tinggi berpangkat tinggi, Hassan Basri dapat ditangkap dan kemudiannya didakwa kerana menyembunyikan maklumat semasa pencerobohan Sulu ke Lahad Datu pada Februari menunjukkan bagaimana kecekapan kita," katanya.

Dalam hal ini, Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, polis akan melakukan semua yang boleh untuk memastikan keselamatan negara dipelihara di Malaysia.

"Saya tidak mahu mengatakan terlalu banyak butiran tetapi semua yang apa boleh saya katakan ialah, setiap orang perlu mematuhi undang-undang kita semasa berurusan dengan apa-apa berkenaan dengan Malaysia," katanya.

Sementara itu, Khalid memberi amaran kepada kolumnis Mariam Mokhtar dari portal berita dalam talian, Free Malaysian Today - untuk memantau apa yang dia menulis kerana ia boleh menghasut.

Khalid menjawab sebuah artikel yang ditulis oleh Mariam mendakwa double standard dalam melayan dua orang dengan ideologi yang sama - pemimpin Parti Komunis Chin Peng dan 'menyelamatkan' rakyat Malaysia yang dijadikan hamba, Siti Aishah Abdul Wahab, 69, yang juga dikehendaki oleh polis Malaysia kerana fahaman Mao.

Khalid menjelaskan bahawa abu mayat Chin Peng tidak dibenarkan kembali ke Malaysia kerana beliau terlibat dalam konfrontasi bersenjata dengan pasukan keselamatan manakala Siti hanya mengikut ideologi itu dan tidak menimbulkan ancaman kepada kehidupan sesiapa.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan