Pakatan Rakyat Negeri Selangor Minta Kenaikan Gaji Ditangguh - Berita Semasa | mStar

Pakatan Rakyat Negeri Selangor Minta Kenaikan Gaji Ditangguh

Diterbitkan: Khamis, 28 November 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Azmin Ali
Azmin Ali

KUALA LUMPUR: Kelab Penyokong Kerajaan Selangor (BBC) Selangor meminta agar kenaikan gaji besar-besaran untuk pemimpin-pemimpin negeri ditangguh sehingga kadar yang munasabah ditetapkan.

Pengerusinya, Azmin Ali (PKR-Gombak) berkata kelab itu mendapati kenaikan sehingga hampir 400 peratus untuk menteri besar, speaker DUN, ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) dan lain-lain adalah terlalu tinggi.

"Kita tidak tahu bagaimana pelaksanaannya dan kerajaan negeri sudah umumkan semalam. Tidak ada perbincangan langsung yang dibuat bersama BBC

"Kita tidak menolak keperluan untuk kenaikan gaji tetapi apa yang telah diputuskan adalah terlalu tinggi," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini, Khamis.

Azmin menggesa Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim untuk memberikan penjelasan tetapi menafikan beliau dan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim telah menyerang menteri besar.

"Khalid telah melakukan tugas yang baik dan rizab negeri juga mempunyai lebihan yang sihat. Walau bagaimanapun , kita perlu memastikan keutamaan kita adalah betul kerana kita bertanggungjawab kepada rakyat," kata Azmin.

Azmin menafikan dakwaan bahawa BBC telah berkali-kali menuntut kenaikan gaji.

"Dalam memorandum kami pada 7 Oktober kepada kerajaan negeri, kita tidak pernah meminta kenaikan gaji. Semua yang kita minta dalam memorandum itu adalah untuk faedah rakyat," katanya.

Anwar turut meminta Dewan Undangan Negeri Selangor untuk menjelaskan sebab-sebab peningkatan gaji yang tinggi.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan