MIC Batal Keputusan Tangguh Keputusan Undi Sayap Pemuda - Berita Semasa | mStar

MIC Batal Keputusan Tangguh Keputusan Undi Sayap Pemuda

Diterbitkan: Rabu, 27 November 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: MIC membatalkan keputusan untuk menangguhkan keputusan undi sayap Pemuda parti itu dan akan membenarkan perwakilan untuk mengambil bahagian dalam mesyuarat agung tahunan Sabtu ini.

Setiausaha Agung, A. Sakthivel berkata, jawatankuasa pengurusan yang diketuai oleh Datuk Seri G. Palanivel membincangkan isu tersebut dan memutuskan untuk membenarkan 38 perwakilan Pemuda untuk turut serta.

"Wakil Pemuda yang berada di luar negara dan memberikan MyKad bagi membolehkan orang lain untuk mengundi akan dipecat dari parti dengan serta-merta," katanya kepada pemberita di sini, Rabu.

Keputusan itu dibuat kira-kira 24 jam selepas keputusan parti untuk menggantung undian sayap Pemuda.

Pengumuman yang dibuat pada Selasa itu mencipta kekecohan di media sosial, apabila Pemuda mengkritik parti kerana membuat keputusan sewenang-wenangnya tanpa siasatan yang sewajarnya.

Sakthivel berkata, jawatankuasa pengurusan turut bersetuju mengiktiraf pemilihan sayap sebagai undi tunggal tidak akan menjejaskan keputusannya.

Pada Selasa, Sakthivel berkata, parti itu membuat keputusan untuk menggantung keputusan pungutan suara sayap bagi menyiasat penyelewengan dalam pemilihan yang diadakan pada 16 November lalu.

Beliau berkata, keputusan itu diambil ekoran aduan yang dibuat oleh seorang anggota Pemuda.

Pada pemilihan Pemuda MIC 16 November lalu menyaksikan setiausaha parti, C. Sivarraajh menewaskan Timbalan Ketua Pemuda, V. Mugilan dengan 44 undi untuk jawatan ketua sayap itu.

Mengenai dakwaan bahawa tujuh orang yang muflis dibenarkan untuk mengundi, Sakthivel berkata, ia bukan satu isu tetapi mereka tidak dibenarkan untuk memegang jawatan dalam parti.

Sementara itu, Ketua Pemuda C. Sivarraajh mengucapkan terima kasih kepada kepimpinan parti untuk mengembalikan semula hak-hak para perwakilan belia untuk mengundi.

"Saya berharap kesilapan yang tidak akan berulang lagi. Saya juga akan mengemukakan permintaan kepada kepimpinan parti untuk menyelesaikan isu kebankrapan itu, " katanya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan