Kementerian Pertahanan Pandang Serius Isu Intip Malaysia

Diterbitkan: Selasa, 26 November 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kementerian Pertahanan memandang serius dakwaan bahawa Singapura terbabit dalam kegiataan mengintip Malaysia.

Menterinya, Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata perbuatan sedemikian bukan sahaja menyentuh soal maruah, malah turut menjejas kedaulatan negara.

"Saya tidak menafikan kemampuan Singapura untuk melakukan risikan dan pengintipan sedemikan rupa. Ia bukan sesuatu perkara yang baru.

"Pihak kita juga memiliki kemampuan yang sama. Namun, kita tidak tergamak melakukan risikan dan pengintipan terhadap sahabat dan negara terutama (bila) ia menyentuh soal maruah dan kedaulatan sesebuah negara," katanya dalam satu kenyataan di sini, Selasa.

Hishammuddin berkata Malaysia mempunyai pegangan, prinsip, keikhlasan dan nilai yang boleh dipercayai dalam menjalin, memelihara dan mengukuhkan hubungan sesama negara jiran dan rakan serantau.

Beliau menyifatkan sebagai tepat tindakan Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman memanggil Pesuruhjaya Tinggi Singapura ke Malaysia, bagi memberi penjelasan berhubung dakwaan itu.

Katanya, pihaknya akan mendapatkan maklum balas berhubung hasil pertemuan tersebut.

"Sekiranya benar Singapura melakukan pengintipan ke atas Malaysia, saya melihatnya sebagai satu tindakan yang serius, tidak beretika dan langsung tidak mengambil kira hubungan keselamatan dan keamanan yang terjalin antara kedua-dua negara dan serantau," jelas beliau.

Sehubungan itu, Hishammuddin berkata Kementerian Pertahanan akan sentiasa memaklumkan perkembangan terkini berhubung soal keselamatan kepada pucuk pimpinan negara.

Sebuah portal berita melaporkan mengenai dokumen rahsia yang dibocorkan oleh pemberi maklumat Amerika Syarikat, Edward Snowden, yang mendedahkan bahawa Singapura membantu kumpulan perisikan yang didakwa terbabit dalam aktiviti mengintip di Malaysia. - BERNAMA

iklan

Video

Khamis, 17 Ogos 2017 3:02 PM

Seksi? Urusan Saya Dengan Tuhan - Zizi Kirana

Khamis, 17 Ogos 2017 12:30 PM

Erma Reda, Jatuh Talak Satu

Khamis, 17 Ogos 2017 9:00 AM

Wak Doyok Kini Bintang Filem

Rabu, 16 Ogos 2017 3:59 PM

Bahaya Tu Abang Oii...

Rabu, 16 Ogos 2017 12:30 PM

“Senyum Je Pada Haters” - Farisha Irish

Selasa, 15 Ogos 2017 3:28 PM

Raysha Rizrose Pemalu, Bukan Sombong!

Selasa, 15 Ogos 2017 11:59 AM

Keluarga 'Control' Hidup Neera Azizi?

Selasa, 15 Ogos 2017 9:00 AM

Abang Long Fadil 2 Telan Belanja RM 3.2 Juta

Kolumnis

iklan

Iklan