Google Rakam Jalan Di Pulau Pinang Dengan Panorama 360 Darjah - Berita Semasa | mStar

Google Rakam Jalan Di Pulau Pinang Dengan Panorama 360 Darjah

Diterbitkan: Isnin, 25 November 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Wong menunjukkan kelengkapan yang digunakan di kenderaan Street View Car bagi mendapatkan pandangan panorama 360 darjah. Foto MUSTAFA AHMAD / THE STAR
Wong menunjukkan kelengkapan yang digunakan di kenderaan Street View Car bagi mendapatkan pandangan panorama 360 darjah. Foto MUSTAFA AHMAD / THE STAR

GEORGE TOWN: Jalan di Pulau Pinang tidak lama lagi akan didapati di Google Street View, satu ciri dalam Google Maps dan Google Earth yang memberikan pandangan panorama 360 darjah.

Pemandu bagi kereta Google Street View adalah Cody Wong, 25, yang merupakan peniaga mi kari dari Alma, Bukit Mertajam.

Wong, yang mempunyai Diploma Teknologi Maklumat, kerap membantu syarikat-syarikat kecil di bandar beliau dengan mewujudkan sistem komputer mereka secara bebas.

"Seorang rakan di Facebook menghubungi saya beberapa bulan lalu dengan menawarkan kerja."

Beliau menambah, ia merupakan satu kontrak selama dua bulan dan walaupun enggan mendedahkan berapa banyak beliau dibayar, beliau berpuas hati dengan pakej tersebut.

"Ianya mengujakan apabila bekerja untuk Google dan saya masih di Bukit Mertajam," katanya tersenyum, sambil menambah bahawa setiap kali dia berhenti untuk berehat, orang ramai yang lalu lalang akan berebut-rebut untuk mengambil gambar-gambar Street View Car itu.

Wong berkata, tugasnya adalah hanya memandu, dengan sembilan kamera di atas bumbung kereta itu yang terus mengambil imej dengan definisi tinggi.

"Salah satu kamera menghala ke atas untuk menangkap pandangan atas bagi bangunan tinggi. Apabila hard disk sudah penuh, saya akan mengubahnya.

"Saya tidak tahu berapa banyak imej telah dirakam. Saya mula memandu kereta pada 1 November lalu dan saya telah mengisi hard disk dengan dua terabyte, dan hard disk kedua sudah hampir penuh, "katanya.

Kenderaan utiliti sukan Chevrolet Captiva turut dipasang dengan tiga laser di atas kereta itu, yang akan memantulkan imej bangunan dan objek untuk menunjukkan jarak bagi pemaju Google Street View dan membantu mereka untuk membina model 3D.

Wong mula memandu dari pukul 8.30 pagi hingga 5.30 petang setiap Isnin hingga Jumaat.

Pemuda yang berasal dari Bukit Mertajam itu telah pun melalui banyak tanah besar dan akan mula meliputi pulau pada hari ini.

Sebuah komputer dan sistem GPS di dalam kereta mempunyai perisian akan merakamkan gambar secara automatik apabila Wong memandu pada laluan baru, dan mengaburkan muka orang ditangkap pada kamera untuk melindungi privasi mereka.

Apabila tidak ada jalan, Google akan menggunakan Street View Trike di kampung-kampung dan lorong-lorong kecil, Street View Snowmobile untuk kawasan berais, Street View Trekker - sistem yang sama dipakai seperti backpack - untuk kawasan pergunungan dan Street View Trolley untuk mengambil gambar di dalam bangunan seperti muzium, stadium dan kompleks membeli-belah.

Menurut laman web Google, Street View Car kini juga berulang-alik ke Batu Pahat, Kuantan, Lembah Kinta di Perak, Klang, Petaling Jaya dan di seluruh Kuala Lumpur.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan