Pengguna Internet Kurang Senang Blog Siar Koleksi Gambar Gadis Bawah Umur - Berita Semasa | mStar

Pengguna Internet Kurang Senang Blog Siar Koleksi Gambar Gadis Bawah Umur

Diterbitkan: Ahad, 24 November 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Paparan skrin blog yang menunjukkan gambar-gambar gadis di Malaysia.
Paparan skrin blog yang menunjukkan gambar-gambar gadis di Malaysia.

PETALING JAYA: Sebuah blog didapati menyiarkan nama dan gambar anak gadis Malaysia yang kebanyakan daripada mereka adalah di bawah umur, dipercayai diambil tanpa persetujuan mereka.

Sejak beberapa hari lepas, pengguna Facebook telah berkongsi pautan yang mempunyai keterangan "koleksi gadis muda Malaysia".

Blog ini menghimpunkan gambar-gambar anak gadis yang kebanyakannya bawah umur, dengan tag seperti "perkara manis bagi anak muda", "remaja perempuan" dan "Chio bu" yang bermaksud gadis cantik (Hokkien) bersama-sama dengan kompilasi gambar yang agak lucah dan pautan ke laman web lain.

Gambar-gambar terbabit dipercayai telah diambil dari sumber-sumber internet yang lain seperti blog, portal berita dan laman rangkaian sosial.

Pengguna Facebook, terutama ibu bapa menggesa agar blog berkenaan ditutup.

Pengerusi Persatuan Ibu Bapa Untuk Pendidikan Malaysia (PAGE), Datin Noor Azimah Abdul Rahim berkata, ibu bapa perlu memainkan peranan bagi memastikan anak-anak mereka tidak berkongsi terlalu banyak gambar mereka dalam talian.

"Sukakan fotografi dan berkongsi dengan rakan-rakan adalah baik. Tetapi apabila seseorang meletakkannya dalam talian, ia boleh dilihat orang awam.

"Kita tidak boleh menghentikannya daripada terus tersebar dan sudah tiada privasi lagi," katanya ketika dihubungi Ahad.

"Kita juga tidak boleh mengharamkan anak-anak kita daripada menggunakan internet, tetapi saya fikir adalah lebih baik memberi nasihat dan bercakap dengan mereka," tambah beliau.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan