Hudud: Pemuda MCA Perak Cabar DAP Nyata Pendirian - Berita Semasa | mStar

Hudud: Pemuda MCA Perak Cabar DAP Nyata Pendirian

Diterbitkan: Ahad, 24 November 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Ting Tai Fook
Ting Tai Fook

IPOH: Pemuda MCA Perak mencabar pemimpin DAP membuat pendirian terhadap desakan PAS untuk menguatkuasakan undang-undang hudud di Kelantan.

Ketua Pemuda MCA negeri yang baru dipilih Ting Tai Fook berkata, hanya Pengerusi DAP Kebangsaan Karpal Singh yang telah menyuarakan pendirian beliau bahawa beliau tidak bersetuju mengenai perkara itu.

"Bagaimana dengan pemimpin-pemimpin lain yang telah memberi jaminan kepada rakyat semasa pilihan raya 5 Mei bahawa mereka akan memastikan undang-undang hudud tidak akan dilaksanakan di negara ini?

"Seolah-olah mereka lupa tentang janji yang dibuat selepas kemenangan besar mereka," katanya pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat Pemuda parti negeri di sini Ahad.

Sebuah akhbar berbahasa Inggeris memetik Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebagai berkata bahawa beliau menyokong hasrat untuk melaksanakan hudud di Kelantan.

Turut dilaporkan PAS juga telah mendesak rakan-rakan Pakatan Rakyat DAP dan PKR untuk menyokong cita-cita mereka menguatkuasakan undang-undang Islam.

Sementara itu, Ting menggesa pemimpin DAP untuk bertindak secara bertanggungjawab sebelum membuat kenyataan yang boleh menjejaskan imej negara.

Beliau berkata DAP perlu berhenti membuat dakwaan tidak berasas yang akan menakut-nakutkan pelabur asing dari sini.

"Salah satu isu yang mereka selalu digunakan untuk mengelirukan rakyat adalah mengenai keselamatan negara, walaupun terdapat statistik yang memastikan bahawa kadar jenayah telah berkurangan.

"Mereka pandai memanipulasi persepsi rakyat dengan kata-kata mereka," katanya.

Beliau berkata terdapat banyak contoh pemimpin DAP membuat tuduhan tidak berasas untuk melemahkan kerajaan dan Barisan Nasional.

"Apabila mereka menyedari mereka membuat kesilapan, mereka hanya dengan mudah membuat permohonan maaf awam dan menarik balik kenyataan mereka.

"Bagaimanapun, sesuatu yang buruk telah dilakukan kerana persepsi negatif pertama terhadap kerajaan dan gabungan telah melekat di fikiran rakyat," katanya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan