Profesional, NGO Akan Dijemput Beri Input Usul Perhimpunan Agung Umno - Hishammuddin - Berita Semasa | mStar

Profesional, NGO Akan Dijemput Beri Input Usul Perhimpunan Agung Umno - Hishammuddin

Diterbitkan: Jumaat, 22 November 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Naib Presiden Umno Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein (tengah) ketika sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Usul sempena Persidangan Perhimpunan Agung Umno di Menara Dato Onn Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur, Khamis. -fotoBERNAMA
Naib Presiden Umno Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein (tengah) ketika sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Usul sempena Persidangan Perhimpunan Agung Umno di Menara Dato Onn Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur, Khamis. -fotoBERNAMA

KUALA LUMPUR: Usul-usul yang akan dibentang pada perhimpunan agung Umno bulan depan akan disediakan dengan lebih inklusif melibatkan perbincangan awal bersama golongan profesional, badan-badan bukan kerajaan (NGO) dan pihak-pihak berkepentingan Melayu.

Naib Presiden Umno yang juga Pengerusi Jawatankuasa Usul perhimpunan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata perkara itu dipersetujui dalam mesyuarat kali ketiga jawatankuasa itu hari ini yang turut disertai setiausaha-setiausaha badan perhubungan Umno negeri.

"Sehubungan itu pada minggu depan, satu persidangan meja bulat melibatkan golongan ini akan diadakan bagi mendapatkan input untuk dimasukkan ke dalam setiap kluster usul.

"Khususnya usul ekonomi yang akan diketuai Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed, pendidikan oleh Menteri Pendidikan II Datuk Seri Idris Jusoh dan agama oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat itu di Menara Dato' Onn, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini Khamis.

Hishammuddin percaya dengan usaha itu, setiap usul yang bakal dibahaskan pada perhimpunan nanti akan lebih bermakna dan menarik minat bukan sahaja anggota Umno tetapi juga orang ramai yang hadir.

"Kami juga bersetuju dengan kenyataan Timbalan Presiden (Tan Sri Muhyiddin Yassin) semalam di mana kali ini kami minta perbahasan kita lebih terbuka, tidak ada sekatan mahupun kekangan, tetapi lebih serius kerana selepas pemilihan Umno, orang ramai mahu melihat kita berada pada landasan perjuangan parti kita sendiri," katanya.

Ditanya jumlah NGO yang akan terlibat dalam persidangan meja bulat itu, beliau berkata ia akan diumumkan ketua kluster usul masing-masing.

Sehingga 7 November lepas, sebanyak 273 usul daripada 191 bahagian telah diterima jawatankuasa itu dengan usul politik mendominasi iaitu sebanyak 72, diikuti pendidikan (46), agama (37), ekonomi (36), sosial (12) dan usul-usul lain (70). - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan