Penilaian Terhadap Hartanah Bandar Telah Lama Tertangguh - Abdul Rahman - Berita Semasa | mStar

Penilaian Terhadap Hartanah Bandar Telah Lama Tertangguh - Abdul Rahman

Diterbitkan: Rabu, 20 November 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Abdul Rahman Dahlan
Abdul Rahman Dahlan

PUTRAJAYA: Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Abdul Rahman Dahlan berkata cadangan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) untuk menyemak semula penilaian ke atas hartanah di bandar telah lama tertangguh.

Abdul Rahman berkata, kerajaan tidak mampu untuk menyediakan semua perkhidmatan dengan subsidi atau secara percuma kerana ia tidak akan membolehkan kerajaan terus kekal.

Beliau menggesa rakyat Malaysia, khususnya penduduk Kuala Lumpur memahami perkara ini kerana perkhidmatan yang lebih baik di bandar ini mempunyai kaitan dengan harga dan kos.

"Rakyat mahu penambahbaikan dan lebih banyak perkhidmatan setiap tahun tetapi semua ini memerlukan kewangan - sama ada masalah sampah, perparitan, kesesakan lalu lintas dan sebagainya.

"Antara lain, rakyat perlu faham bahawa terdapat kos untuk semua kehidupan yang lebih baik dan kerajaan tidak boleh 100 peratus bertanggungjawab untuk perkara ini.

"Perlu ada beberapa jenis sumbangan dan beberapa jenis penyertaan daripada penduduk Kuala Lumpur," kata Abdul Rahman ketika ditemui selepas pelancaran Persidangan Antarabangsa di sini, Rabu.

Cadangan oleh DBKL untuk meningkatkan cukai taksiran baru-baru ini telah menyebabkan penduduk Kuala Lumpur marah dengan beberapa protes akan diadakan di kalangan penduduk di beberapa bahagian bandar.

Kenaikan kadar dipercayai adalah yang pertama kali dalam tempoh 21 tahun dan pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat telah menganggarkan kuantum kenaikan sekitar 100 kepada 300 peratus.

Bantahan penduduk bandar telah memaksa Datuk Bandar Kuala Lumpur Datuk Seri Ahmad Phesal Talib menjelaskan dalam media bahawa cadangan itu belum ditetapkan dan penduduk mempunyai sehingga 17 Disember untuk membantah secara bertulis kepada Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta jika mereka tidak bersetuju dengan kadar yang baharu.

Abdul Rahman berkata akan memastikan bahawa suara mereka yang terlibat akan didengar.

"Apa yang saya tahu (bahawa) kita hanya ingin mendapatkan pendapat daripada penduduk, jadi kita mengambilnya daripada mereka.

"Saya pasti kementerian (Wilayah Persekutuan) akan mengkaji (kesesuaian) kuantum," kata Abdul Rahman.

Ditanya sama ada cadangan untuk meningkatkan cukai harta telah bercanggah dengan janji kerajaan untuk menyediakan perumahan yang mampu dimiliki, Abdul Rahman menjawab bahawa membina rumah mampu milik di Kuala Lumpur adalah "cadangan yang sangat mahal".

"Bayangkan membina sebuah rumah yang berharga RM160,000 tetapi dijual pada harga RM35,000. Kita bercakap tentang setiap unit yang disubsidi oleh kerajaan sebanyak RM120,000 bagi setiap unit PPR (Program Perumahan Rakyat).

"Jika kita teruskan seperti apa yang kita lakukan sekarang, ia tidak lagi mapan. Walau bagaimanapun, rakyat mesti tampil membantu kerajaan membiayai sebahagian daripada kos.

"Dan pada kadar lebih 21 tahun, saya rasa semakan adalah telah lama tertangguh," katanya.

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan