Kes Culik Di Semporna: Keluarga Mangsa Dijangka Tiba Petang Ini - Berita Semasa | mStar

Kes Culik Di Semporna: Keluarga Mangsa Dijangka Tiba Petang Ini

Diterbitkan: Selasa, 19 November 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SEMPORNA: Ahli keluarga pelancong Taiwan yang dibunuh, Hsu Li Min, 57 bersama ahli keluarga isterinya, Chang An Wei, 58, yang telah diculik oleh kumpulan lelaki bersenjata yang didakwa mempunyai kaitan dengan kumpulan Abu Sayyaf dijangka tiba di Tawau kira-kira pukul 2.15 petang Selasa.

Mereka terbang dari Tapei ke Kota Kinabalu sebelum ke lapangan terbang Tawau dan dijangka menuju ke bilik mayat hospital Tawau untuk menuntut mayat Hsu untuk urusan pembakaran mayat.

Mereka kemudian dijangka akan pergi ke resort di Pulau Pom Pom di Semporna untuk mengambil barang-barang milik pasangan berkenaan.

Mayat Hsu telah disimpan di rumah mayat Hospital Tawau dan bedah siasat dijangka dilakukan sebelum pembakaran mayat.

Selepas Hsu ditembak mati di salah sebuah chalet resort pada kira-kira pukul 1 pagi Jumaat lalu, Chang yang diculik dipercayai telah dibawa ke pulau Tawi- Tawi di selatan Filipina oleh kumpulan lelaki bersenjata.

Ketika polis menemui mayat Hsu, beg pasangan itu telah disimpan dengan kemas dan pasangan itu juga telah peti simpanan mereka yang dikunci juga selamat di kawasan peranginan tersebut.

Mereka dipercayai telah menyimpan pasport dan barang-barang berharga mereka di dalam peti yang selamat.

Hsu dan Chang yang merupakan pengeksport pakaian di tanah besar China telah mendaftar masuk ke dalam salah sebuah chalet di resort itu 12 November dan dijadualkan akan keluar pada 20 November.

Tiada permintaan wang tebusan telah dibuat bagi Chang setakat ini oleh kumpulan lelaki bersenjata yang biasanya memindahkan mangsa yang diculik ke Pulau Jolo, kubu kuat pelbagai puak kumpulan pengganas Abu Sayyaf.

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan