Kedah Perlu Lebih Banyak Industri Untuk Jana Ekonomi - Tun Mahathir

Diterbitkan: Khamis, 14 November 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad (dua, kanan) beramah mesra dengan pelancong asing yang melawat Muzium Padi di Gunung Keriang di Alor Setar, Khamis. Terdahulu, Mahathir menghadiri dialog sembang petang sempena karnival 7 hari 7 malam Muzium Padi. -fotoBERNAMA
Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad (dua, kanan) beramah mesra dengan pelancong asing yang melawat Muzium Padi di Gunung Keriang di Alor Setar, Khamis. Terdahulu, Mahathir menghadiri dialog sembang petang sempena karnival 7 hari 7 malam Muzium Padi. -fotoBERNAMA

ALOR SETAR: Kerajaan Kedah perlu mewujudkan lebih banyak kawasan perindustrian untuk menjana pendapatan tinggi, tetapi pada masa sama tidak boleh mengabaikan sektor pertanian berasaskan padi.

Ini kerana padi merupakan jaminan bekalan makanan kepada rakyat negara ini, kata bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Dr Mahathir berkata sektor pertanian padi perlu diuruskan dengan cekap untuk memastikan produktiviti yang tinggi, sekali gus dapat menyumbang pendapatan tinggi kepada petani.

"Dua perkara saya lihat penting di Kedah iaitu jaminan makanan dan juga meningkatkan pendapatan rakyat. Untuk itu, kerajaan negeri memerlukan aktiviti industri yang dapat menyediakan lebih banyak peluang pekerjaan kepada penduduk tempatan," katanya dalam majlis dialog sembang petang sempena Karnival 7 Hari 7 Malam, Muzium Padi di Gunung Keriang di sini Khamis.

Karnival bermula sejak 11 November lepas.

Beliau berkata untuk memperoleh hasil yang lebih baik, pesawah perlu menggunakan peralatan pertanian berteknologi moden bagi meningkatkan hasil pengeluaran mereka.

"Untuk tingkatkan pendapatan, rakyat perlu melibatkan diri dalam sektor pertanian padi dan tidak seharusnya bergantung kepada pekerja asing untuk mengusahakan sawah mereka," katanya.

Dr Mahathir berkata jika tanah pertanian itu tidak diusahakan, lebih baik ia dijadikan kawasan kilang kerana mampu menjana pendapatan lebih terutamanya kepada golongan muda.

"Seekar tanah (0.4 hetkar) mungkin hanya dapat memberi makan kepada seorang sahaja tetapi jika seekar tanah itu diubah menjadi kilang, ia dapat memberi makan kepada lebih ramai orang," katanya.

Justeru, beliau berkata kerajaan negeri perlu mempunyai dasar pelaburan yang baik untuk menarik pelaburan ke negeri ini. - BERNAMA

iklan

Video

Jumaat, 24 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Harry - Abang Lori Tenonenonet

Khamis, 23 November 2017 11:18 PM

Fazura Sah Tunangan Fattah Amin

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan