MCA Gesa Jabatan Perikanan Tubuh Jawatankuasa Kaji Masalah Nelayan

Diterbitkan: Selasa, 12 November 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: MCA menggesa Jabatan Perikanan menubuhkan sebuah jawatankuasa bagi menangani masalah di kalangan nelayan termasuklah isu yang timbul ekoran keputusan kerajaan menguatkuasakan penggunaan saiz pukat tunda berukuran 38 milimeter (mm).

Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek berkata pembentukan jawatankuasa itu perlu bagi memastikan kehidupan nelayan di negara ini tidak terjejas.

"Isu dalam perikanan bukan isu saiz pukat tunda semata-mata tetapi melibatkan pelbagai isu lain.

"MCA menggesa agar Jabatan Perikanan menubuhkan satu jawatankuasa khas untuk melihat isu-isu yang timbul dan memastikan kehidupan nelayan tidak terjejas akibat isu saiz pukat tunda dan isu-isu lain yang masih tertunggak," katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Pusat MCA di Wisma MCA, di sini, Selasa.

Dr Chua berkata masalah-masalah dalam sektor perikanan termasuklah kekurangan tenaga kerja dan keterbatasan dalam mengupah pekerja asing dalam sektor berkenaan.

Selain itu katanya, nelayan juga berdepan dengan masalah kawasan penangkapan ikan dan terpaksa bersaing dengan nelayan yang menangkap ikan secara haram.

Mengulas lanjut mengenai penguatkuasaan saiz pukat tunda, beliau berkata salah satu masalah yang timbul ialah masalah dari segi kos.

Peraturan saiz mata keroncong 38mm telah diletakkan sebagai syarat lesen pukat tunda sejak 1982, tetapi ditangguhkan penguatkuasaannya kerana terdapat bantahan daripada nelayan dan status sumber perikanan masih baik ketika itu.

Bagaimanapun, kerajaan menguatkuasakan penggunaan pukat tunda yang lubang jaringnya melebihi 38mm mulai 1 November lalu bagi menyelamatkan benih ikan laut daripada pupus.

iklan

Video

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 5:42 PM

Apa Terjadi Dengan Wartawan mStar?

Selasa, 21 November 2017 2:13 PM

Selepas Setahun Amira Othman 'Tidur'

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan