PAS Sengaja Timbulkan Buruk Sangka Isu GST - Mukhriz - Berita Semasa | mStar

PAS Sengaja Timbulkan Buruk Sangka Isu GST - Mukhriz

Diterbitkan: Jumaat, 1 November 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

YAN: PAS disifatkan sebagai parti yang terdesak dan tidak bertanggungjawab apabila sengaja menimbulkan kekeliruan terhadap rakyat mengenai perlaksanaan cukai barang dan perkhidmatan (GST).

Menteri Besar Kedah, Datuk Mukhriz Mahathir berkata, tindakan pembangkang itu dilihat seolah-oleh merendahkan tahap pemikiran pengundi di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Limau berhubung kepentingan sistem percukaian baru itu.

"Kerja pembangkang lebih mudah kerana mereka hanya perlu timbulkan buruk sangka terhadap sistem kutipan cukai yang diamalkan oleh lebih 160 buah negara termasuk negara Asean kecuali Malaysia dan Myanmar.

"Jadi apabila mereka guna taktik begitu ia seolah-oleh memperlekehkan kebijaksanaan pengundi. Tapi saya yakin pengundi di sini lebih matang dan faham," katanya.

Beliau berkata demikian selepas melancarkan Malaysia Automotif Institut sebagai Industrial Lead Body untuk Program Pentauliahan Pencapaian Terdahulu dan Sistem Latihan Dual Nasional bagi Zon Utara di Markas Barisan Nasional (BN) DUN Sungai Limau di sini, Jumaat.

Mengulas mengenai kegagalan pakatan pembangkang mencapai persefahaman berhubung perlaksanaan GST, Mukhriz berkata ia menunjukkan PAS kekeringan isu untuk diketengahkan dalam kempen PRK Sungai Limau.

Menurutnya pembangkang terutamanya PAS tidak seharusnya menolak perlaksanaan GST kerana cadangan mengenainya dibentangkan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim sendiri ketika menjadi Menteri Kewangan pada 1993.

"Kita tahu kali pertama GST dicadangkan di Parlimen pada 1993 oleh menteri kewangan ketika itu, jadi tak mungkin mereka menolak GST walhal beliau yang cadang.

"Jadi nampaknya komponen pembangkang sendiri wujud ketidaksepakatan dalam hal GST. Ianya mengelirukan rakyat kerana ini satu perkara yang kompleks sebab itu hanya boleh dilaksanakan pada 1 April 2015," katanya.

Sebelum ini Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar menggunakan isu GST sebagai modal kempen pembangkang namun pendiriannya bertentangan dengan pendirian terbaru Anwar yang juga Ketua Pembangkang apabila mengakui GST merupakan sistem cukai yang efisyen.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan