Perolehan Kemudahan Kawalan Trafik Baharu Bermula Awal Tahun Depan - Aziz Kaprawi - Berita Semasa | mStar

Perolehan Kemudahan Kawalan Trafik Baharu Bermula Awal Tahun Depan - Aziz Kaprawi

Diterbitkan: Ahad, 27 Oktober 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

BATU PAHAT: Perolehan untuk pusat kawalan pengurusan trafik udara yang baharu akan bermula pada awal tahun depan, kata Timbalan Menteri Pengangkutan Datuk Abdul Aziz Kaprawi.

Beliau berkata pembida akan dijemput untuk projek di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) itu yang terdiri daripada kompleks dengan sistem kawalan trafik udara moden.

"Tanah bagi projek itu telah dikenal pasti dan proses tender terbuka akan bermula awal tahun depan," katanya selepas melancarkan tabung Hari Pahlawan dan gotong -royong di Parit Raja, Ahad.

Ketika membentangkan Bajet 2014 Jumaat lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan peruntukan sebanyak RM700 juta untuk membina pusat kawalan trafik udara di KLIA.

Abdul Aziz, yang juga Ahli Parlimen Parit Raja berkata pusat baharu itu akan menggantikan sistem kawalan trafik udara yang berusia 20 tahun di Subang.

Beliau berkata sistem baharu itu akan meningkatkan pergerakan penerbangan di Semenanjung Malaysia, terutamanya di KLIA.

"Walaupun kita mempunyai tiga landasan ia terlalu sesak seperti yang kita tidak mempunyai sistem yang membolehkan kedua-dua kapal terbang untuk berlepas dan mendarat pada masa yang sama.

"Dengan sistem baru ini, lapangan terbang kita akan dapat menampung penerbangan lebih cekap," katanya.

Abdul Aziz berkata, sistem baharu ini juga akan meningkatkan industri penerbangan dan menjadikan negara ini hab penerbangan di Asia Tenggara.

"Dengan perkhidmatan yang baik dan perhidmatan canggih sedia ada, Malaysia boleh menjadi destinasi transit dan ini boleh meningkatkan pelancongan," katanya.

mengenai Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang akan dilaksanakan pada April 2015, Abdul Aziz, yang juga anggota majlis Umno yang baharu dilantik berkata pelaksanaan itu adalah disebabkan negara ini sedang bergerak ke arah negara berpendapatan tinggi.

Beliau menggesa Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk berhenti menggunakan GST sebagai taktik politik murahan kerana ia mengelirukan orang ramai.

"Sistem cukai adalah seperti mengambil daripada yang kaya dan mengagihkan semula kepada kumpulan berpendapatan rendah dan sederhana," kata beliau sambil menambah sistem itu telah diamalkan di lebih 160 buah negara.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan