Keputusan Isu Kalimah 'Allah' Hari Ini - Berita Semasa | mStar

Keputusan Isu Kalimah 'Allah' Hari Ini

Diterbitkan: Isnin, 14 Oktober 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Mahkamah Rayuan akan memutuskan sama ada penerbitan mingguan Katolik, The Herald, dibenar menggunakan kalimah 'Allah' pada hari ini (Isnin).

Pada 10 September lepas, panel tiga hakim Mahkamah Rayuan, yang terdiri daripada Hakim Mahkamah Persekutuan, Datuk Seri Mohamed Apandi Ali serta Hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Abdul Aziz Abd Rahim dan Datuk Mohd Zawawi Salleh, menangguhkan keputusan selepas mendengar hujah pihak berkenaan dalam kes itu.

Panel itu akan memutuskan rayuan Kementerian Dalam Negeri dan kerajaanberhubung keputusan Mahkamah Tinggi membenarkan The Herald menggunakan kalimah'Allah'.

Enam majlis agama Islam negeri iaitu Majlis Agama Islam Terengganu, Selangor, Kedah, Johor, Wilayah Persekutuan serta Melaka dan Persatuan Cina Muslim Malaysia (MACMA) dibenar menjadi pencelah dalam kes itu.

Pada 16 Februari, 2010, gereja itu memfailkan permohonan semakan kehakimanmenamakan Kementerian Dalam Negeri dan kerajaan sebagai responden, menuntutantara lain, perisytiharan bahawa keputusan kementerian melarang penggunaan kalimah 'Allah' dalam penerbitan The Herald adalah tidak sah.

Penerbitan mingguan itu yang diterbitkan dalam empat bahasa, telah menggunakan kalimah 'Allah' untuk merujuk kepada "Tuhan" dalam edisi bahasa Malaysia, khusus untuk penduduk di Sabah dan Sarawak.

Pada 31 Disember 2009, Mahkamah Tinggi mengisytiharkan keputusan KementerianDalam Negeri melarang The Herald menggunakan kalimah itu adalah salah di sisiundang-undang, tidak sah dan batal.

Kerajaan kemudian membawa kes itu ke Mahkamah Rayuan.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan