Polis Nafi Tidak Ikut SOP Dalam Insiden Tembakan - Berita Semasa | mStar

Polis Nafi Tidak Ikut SOP Dalam Insiden Tembakan

Diterbitkan: Jumaat, 11 Oktober 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Polis pada Jumaat menafikan dakwaan mereka tidak mengikut Prosedur Operasi Standard (SOP) dengan melepaskan tembakan sewenang-wenangnya ketika berdepan penjenayah.

Sebaliknya kata Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Datuk Hadi Ho Abdullah, mereka perlu mematuhi SOP yang ketat terutama berkaitan penggunaan senjata api.

"Akan tetapi jika penjenayah melepaskan tembakan ke arah polis, takkan polis nak tunggu sahaja, mestilah polis pertahankan diri dengan bertindak menembak penjenayah," katanya dalam sidang media, di sini.

Sebuah portal berita melaporkan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dalam satu taklimat keselamatan tertutup bersama pemimpin masyarakat Sabtu lepas, dikatakan memberi gambaran bahawa lebih baik menembak suspek terlebih dahulu sebelum siasatan.

Mengulas lanjut, Hadi berkata sejak berkhidmat dengan Polis Diraja Malaysia 40 tahun lepas, beliau tidak pernah menerima arahan atau mendengar ada arahan "tembak dahulu, soal kemudian".

Beliau juga berkata jika seseorang anggota polis itu didapati bersalah melanggar SOP, dia akan dituduh di mahkamah.

"Kami sering memberi amaran kepada penjenayah sebelum bertindak menembak, namun kedegilan penjenayah tidak akur arahan dan bertindak ganas terhadap polis menyebabkan insiden tembakan berlaku," katanya.

Terdahulu, dalam sidang media bersama Presiden Persatuan Malaysia Hindu Sangam, Datuk R. S. Mohan Shan, beliau berkata polis akan bekerjasama dengan persatuan itu bagi menangani masalah jenayah dalam kalangan generasi muda India, termasuk mengadakan cerama di kuil-kuil.

Hadi sebelum itu bertemu dengan Mohan Shan bagi membincangkan langkah mengekang masalah jenayah membabitkan remaja India di negara ini. - BERNAMA

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan