Pemilihan Umno Penting Bagi Menentukan Kelangsungan Parti Pada PRU-14 - Berita Semasa | mStar

Pemilihan Umno Penting Bagi Menentukan Kelangsungan Parti Pada PRU-14

Diterbitkan: Jumaat, 11 Oktober 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Najib
Najib

PETALING JAYA: Bermula Sabtu ini, ahli-ahli Umno akan mengundi di 'Parlimen Ketiga', selepas Dewan Rakyat dan Dewan Negara.

Beginilah gambaran bagaimana parti politik yang paling berkuasa di negara ini mengadakan pemilihan.

Lebih daripada 350,000 perwakilan akan memilih pemegang jawatan bagi Majlis Tertinggi (MT) Umno dan sayap Pemuda, Wanita dan Puteri yang akan menghadiri perhimpunan di PWTC dari 2 hingga 7 Disember ini.

Pemilihan bagi tiga sayap pada Sabtu ini dan pada 19 Oktober (MT) penting untuk Umno kerana mereka akan memilih pemimpin yang akan memainkan peranan besar dalam menentukan sama ada parti dan Barisan Nasional akan tenggelam atau terus hidup pada pilihan raya umum ke-14 nanti.

Mereka yang dipilih akan mempunyai mandat selama tiga tahun sehingga Oktober 2016, tetapi mereka masih boleh memegang jawatan mereka selepas tarikh itu kerana parti dibenarkan untuk menangguhkan pilihan raya sehingga 18 bulan atau sehingga akhir tempoh lima tahun Kerajaan tamat pada Mei 2018.

Mereka inilah yang akan menetapkan 'rentak' bagaimana Umno harus mencari jalan untuk terus memenangi hati dan minda orang Melayu, khususnya masyarakat belia dan urban, serta kaum-kaum lain.

Hasil daripada pemilihan ini juga boleh membawa kepada perubahan terhadap barisan Kabinet untuk mencerminkan keutamaan kepada ahli-ahli parti.

Rombakan Kabinet selepas pemilihan parti telah menjadi amalan ketika zaman Tun Dr Mahathir Mohamad dan Tun Abdullah Ahmad Badawi dan Datuk Seri Najib Tun Razak turut dijangka berbuat demikian.

Veteran Umno Tan Sri Abdul Aziz Rahman menjangkakan ahli yang dipilih akan mengekalkan kedudukan mereka sehingga pilihan raya umum akan datang.

"Dalam mana-mana kes, sebahagian besar kepimpinan masa depan negara datangnya dari kalangan pemenang dalam pemilihan. Jadi rakyat Malaysia, sama ada mereka ahli Umno atau tidak, perlu tahu kepentingan pemilihan," katanya.

Sekarang, 11 dari 32 barisan Kabinet adalah dari Umno.

Pertandingan enam penjuru bagi tiga jawatan naib presiden diikuti dengan penuh minat kerana semua perdana menteri di negara ini, kecuali Tunku Abdul Rahman Tun Abdul Razak Hussein dan Tun Hussein Onn memegang jawatan itu.

Perhatian terhadap pemilihan jawatan naib presiden menjadi lebih sengit apabila Najib dan Tan Sri Muhyiddin Yassin menang tanpa bertanding sebagai presiden dan timbalan presiden Umno.

Penganalisis politik Prof Madya Shaharuddin Badaruddin dari Universiti Teknologi Mara berkata ahli Parlimen Umno yang tidak berada dalam MT akan dipertimbangkan kerusi oleh mereka yang membuat keputusan yang merangsang peluang mereka untuk dipilih sebagai menteri.

Ahli-ahli akan mempunyai peluang yang lebih baik untuk menjadi calon pada PRU-14 jika mereka memenangi jawatan pada pemilihan parti akan datang, katanya.

Antara calon-calon yang membangkitkan kemeriahan adalah Menteri Besar Datuk Paduka Mukhriz Tun Mahathir, 48, yang akan bertanding jawatan naib presiden dan Ketua Pemuda, Khairy Jamaludddin, 37 yang akan mempertahankan jawatan dan berdepan empat pencabar.

"Mukhriz dan Khairy antara yang paling mendapat perhatian kerana dalam usia yang masih muda yang mana perjalanan politik mereka mungkin akan berterusan atau lebih lama lagi," kata Shaharuddin .

Sejumlah 146,500 perwakilan akan mengundi dalam pilihan raya Umno, dan 220,000 bagi pemilihan Pemuda, Wanita dan Puteri.

Seramai 260 calon bertanding untuk kerusi MT dan jawatan peringkat kebangsaan dalam tiga sayap manakala 33,012 bertanding jawatan bahagian.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan