Suhakam Bantah Pendekatan 'Tembak Dahulu' Ahmad Zahid

Diterbitkan: Khamis, 10 Oktober 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) 'kecewa' dengan kenyataan yang dibuat oleh Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang dikatakan berkata bahawa samseng akan "ditembak terlebih dahulu" jika pihak polis mendapati bukti.

"Pendekatan yang sedang diperjuangkan oleh menteri berkenaan sama sekali bertentangan dengan prinsip-prinsip hak asasi manusia," kata Pengerusi Suhakam, Tan Sri Hasmy Agam.

Hasmy berkata hak untuk hidup dan hak untuk mendapatkan perlindungan dan perbicaraan yang adil yang dijamin di bawah undang-undang di bawah Deklarasi Hak Asasi Manusia Sejagat (UDHR) dan Perlembagaan Persekutuan, khususnya diragui.

"Pendekatan ini yang membolehkan pihak berkuasa melaksanakan undang-undang dan keadilan di tangan mereka, juga menjejaskan prinsip kedaulatan undang-undang dan sistem keadilan jenayah yang mana kerajaan bertanggungjawab untuk menegakkannya dengan niat yang baik dan secara demokrasi," kata Hasmy.

Hasmy berkata kenyataan yang dibuat oleh Zahid adalah "yang paling malang" apabila rekod hak asasi manusia di Malaysia akan diteliti pada Semakan Berkala Sejagat (UPR) akhir bulan ini di Majlis Hak Asasi Manusia PBB.

Beliau berkata kenyataan Zahid "mungkin dikritik teruk" daripada masyarakat antarabangsa, bersama-sama dengan pindaan Akta Pencegahan Jenayah 1959 (PCA) kerajaan baru-baru ini yang membenarkan penahanan individu tanpa perbicaraan.

"Suruhanjaya menggesa kerajaan untuk memastikan standard tertinggi dalam mempromosi dan melindungi hak asasi manusia dalam semua tindakan yang bertujuan menjaga keselamatan dan ketenteraman awam," kata Hasmy.

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan