Lampin Pakai Buang Membentuk 12.14 Peratus Jumlah Sisa Pelupusan Negara - Berita Semasa | mStar

Lampin Pakai Buang Membentuk 12.14 Peratus Jumlah Sisa Pelupusan Negara

Diterbitkan: Khamis, 10 Oktober 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Malaysia membuang lebih banyak lampin pakai buang setiap tahun, dengan peningkatan populasi dan semakin ramai orang tua menggunakannya selain daripada bayi, menurut Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan.

Setiausaha Agungnya, Datuk Seri Arpah Abdul Razak pada Selasa berkata lampin pakai buang kini membentuk 12.14 peratus daripada jumlah sisa yang dilupuskan di negara ini.

"Ini menunjukkan kita mempunyai populasi penduduk yang semakin tua dan lebih ramai warga emas menggunakan lampin pakai buang," katanya dalam pembentangan beliau bertajuk “Solid Waste Management in Malaysia: A Way Forward” ketika menghadiri kongres di Austria.

AFP melaporkan bahawa Arpah berkongsi pengalaman Malaysia dalam mengubah pengurusan sisa pepejal melalui tiga pendekatan.

Pendekatan tersebut adalah oleh pengurusan sisa pepejal oleh kerajaan Persekutuan, penswastaan ​​perkhidmatan kutipan sisa pepejal isi rumah dan rawatan serta pelupusan sisa pepejal.

Beliau juga telah menekankan kepentingan menggunakan teknologi yang lebih mesra alam dan kos efektif seperti rawatan haba.

Lebih 1,000 perwakilan dari 82 negara menghadiri kongres tahunan itu yang bertujuan untuk membincangkan penemuan baru dan sedia ada kepada teknologi dan pengurusan sisa pepejal.

Presiden Pengurusan Sisa Malaysia Ho De Leong berkata Malaysia akan membida untuk menjadi tuan rumah Kongres Dunia 2018 di Kuala Lumpur.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan