Tindakan Tegas Termasuk Buang Kerja Terhadap Individu Salah Guna Peruntukan - Berita Semasa | mStar

Tindakan Tegas Termasuk Buang Kerja Terhadap Individu Salah Guna Peruntukan

Diterbitkan: Selasa, 8 Oktober 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Dua Ahli Dewan Negara mahu kerajaan mengambil tindakan tegas termasuk dibuang kerja ke atas mereka yang terlibat dalam isu kepincangan pengurusan kewangan seperti dilaporkan dalam Laporan Ketua Audit Negara 2012.

Senator Datuk Abdul Rahim Abdul Rahman berkata selain tindakan displin, pegawai dan staf mana-mana kementerian yang melakukan penyelewangan itu perlu diheret ke mahkamah bagi memastikan kesalahan yang sama tidak diulangi.

Sambil menyifatkan pihak tidak bertanggungjawab itu sebagai penjenayah, beliau berkata permasalahan laporan audit telah mencemarkan imej kerajaan dan negara di mata dunia.

"Orang Kelantan cakap ini 'tipu atas darat'. Peliknya, selepas beberapa ketika, kita tak dengar pun tindakan-tindakan diambil terhadap mereka yang terlibat dalam mengurus, menyemak atau melulus pembelian seumpama itu.

"Oleh itu saya berharap, seperti harapan ahli-ahli Dewan Negara serta rakyat, supaya siasatan dan tindakan diambil terhadap mereka yang terlibat itu," katanya ketika membahaskan rang undang-undang Perbekalan Tambahan (2013) 2013, bacaan kali kedua.

Abdul Rahim berkata, jika 'kepincangan' yang berlaku itu didiamkan tanpa sebarang tindakan, perkara itu dibimbangi akan berterusan dan laporan audit yang diterbitkan setiap tahun akan hanya dilihat sekadar laporan semata-mata.

"Saya ingin cadangkan, kalau boleh dalam laporan audit akan datang, maklumkan apakah tindakan yang telah diambil susulan daripada laporan terdahulu," tegasnya.

Sementara itu, Senator Baharudin Abu Bakar ketika mencelah perbahasan Abdul Rahim melahirkan rasa hairan berhubung kejadian penyelewengan dan salah laku pengurusan kewangan serta aset kerajaan yang berterusan tahun demi tahun seperti dicatatkan dalam laporan audit.

"Ini perlu diambil tindakan sebab ini berkaitan dengan imej kerajaan. Sebenarnya imej kerajaan tercalar bukan disebabkan pentadbiran, tetapi disebabkan oleh segelintir mereka yang dilaporkan dalam laporan audit," katanya.

Terdahulu, Abdul Rahim ketika membahaskan perbekalan tambahan melibatkan Kementerian Dalam Negeri menempelak pihak-pihak tertentu yang dilihat membela nasib penjenayah apabila penjenayah itu diambil tindakan oleh pihak polis.

"Ini yang peliknya, sebaliknya tindakan polis itu pula dikritik. Apa yang menyedihkan, suara-suara itu datangnya daripada pihak yang kononnya berjuang atas kapasiti hak asasi manusia," katanya. - BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan