Audit Negara: Polis Hilang Senjata Api & Kenderaan Bernilai RM1.3 Juta - Berita Semasa | mStar

Audit Negara: Polis Hilang Senjata Api & Kenderaan Bernilai RM1.3 Juta

Diterbitkan: Selasa, 1 Oktober 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kira-kira RM1.3 juta aset termasuk senjata api, kenderaan dan gari telah hilang daripada pihak polis sepanjang tempoh tiga tahun, menurut Laporan Ketua Audit Negara 2012 yang dibentangkan di Parlimen pada Selasa.

Ia antara bahan buangan yang ditekankan dalam laporan yang turut mendapati pengurusan aset polis yang hilang sebagai tidak memuaskan.

Ian menyatakan bahawa berlaku kelewatan dalam penemuaan semula aset-aset yang hilang serta membuat laporan kerugian kepada ketua jabatan dan pihak polis dalam menyediakan laporan awal mengenai aset-aset yang hilang.

Laporan tersebut turut menyatakan bahawa terdapat banyak kes kehilangan pada 2010 dan 2011 yang masih belum diselesaikan, serta surcaj yang dikenakan masih belum dikutip.

"Selain itu, rekod di Bukit Aman dan ibu pejabat polis kontigen mengandungi maklumat mengenai kehilangan aset dan status penyiasatan masih perlu dikoordinasikan," tambahnya.

Dalam kes lain melibatkan Jabatan Kastam, Laporan Ketua Audit Negara menyatakan sebanyak RM602, 089 kasut yang dibeli untuk kegunaan pekerjanya dimusnahkan kerana kesilapan spesifikasi.

Jabatan tersebut memusnahkan sebanyak 7,659 pasang kasut baru yang dibeli pada 2009 kerana kakitangannya mendapati kualiti kasut dan but berkenaan rendah kerana ia telah berada di kedainya selama tiga tahun.

Laporan tersebut menyatakan saiz kasut yang dikeluarkan tidak memenuhi keperluan pegawai dan ujian sampel yang dijalankan oleh Institut Penyelidikan Teknologi Pertahanan (STRIDE).

STRIDE mendapati tapak kasut menjadi haus dan pecah, menurut laporan tersebut.

Ia menyatakan barangan tersebut merupakan sebahagian daripada pakaian seragam yang diedarkan kepada kakitangannya dengan setiap seorang diperuntukkan sebanyak dua pasang kasut sebelum penghujung April setiap tahun.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan