Pemilihan CEC DAP: Undian Berakhir, Keputusan Diketahui Pukul 7.30 Malam - Berita Semasa | mStar

Pemilihan CEC DAP: Undian Berakhir, Keputusan Diketahui Pukul 7.30 Malam

Diterbitkan: Ahad, 29 September 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Para perwakilan sedang beratur untuk mendapatkan kertas undi bagi pemilihan Jawatankuasa Kerja Pusat DAP. Foto AZMAN GHANI / THE STAR
Para perwakilan sedang beratur untuk mendapatkan kertas undi bagi pemilihan Jawatankuasa Kerja Pusat DAP. Foto AZMAN GHANI / THE STAR

PETALING JAYA: Semua undi telah dilakukan dan peti undi sudah pun ditutup di sini bagi pemilihan semula Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) DAP pada Ahad.

"Kami akan mengambil masa untuk mengira undi dengan teliti. Kami bercadang untuk keputusan yang akan diumumkan pada pukul 7.30 malam ," katanya pegawai sambil menambah bahawa pengumuman itu tertakluk kepada keadaan.

"Kami tidak mahu lagi kesilapan, jadi kita perlu memastikan bahawa keputusan hanya akan diumumkan selepas kesemuanya benar-benar disahkan oleh semua pihak berkuasa yang berwajib."

Para penyokong dan perwakilan sedang menunggu keputusan di luar dewan di mana pengundian diadakan.

Pengumuman sebelum ini memberitahu bahawa sebanyak 1,725 ​​kertas undi telah diberikan.

Seramai 49 calon bersaing untuk merebut 20 kerusi dalam CEC pada kongres khas parti itu di sini.

Pemilihan semula diadakan selepas arahan daripada Pendaftar Pertubuhan (ROS) yang mendapati terdapat penyelewengan dalam pemilihan sebelum ini yang diadakan pada 15 Disember tahun lepas.

Pengarah Strategik Pilihan Raya DAP, Dr Ong Kian Ming berkata, bilangan calon kali ini menurun sebanyak 19 orang, berbanding 68 calon semasa Kongres Kebangsaan DAP Disember lalu, apabila pemilihan pertama kali diadakan.

Beliau berkata, 17 orang menarik diri manakala dua yang lain keluar daripada parti.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan