Lagi Bumbung Runtuh Di Terengganu - Berita Semasa | mStar

Lagi Bumbung Runtuh Di Terengganu

Diterbitkan: Ahad, 29 September 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Siling dan bumbung Masjid Kampung Tebauk, Bukit Tunggal di Kuala Terengganu runtuh dalam kejadian yang berlaku sekitar 4 pagi Ahad. Foto BERNAMA
Siling dan bumbung Masjid Kampung Tebauk, Bukit Tunggal di Kuala Terengganu runtuh dalam kejadian yang berlaku sekitar 4 pagi Ahad. Foto BERNAMA

KUALA TERENGGANU: Satu lagi bumbung di Terengganu runtuh, kali ini di sebuah masjid di Kampung Tebauk, Bukit Tunggal.

Bilal masjid, Mat Man, yang datang untuk membuka masjid pada jam 5 pagi Ahad terkejut apabila mendapati siling ruang legar masjid runtuh.

"Saya tiba di masjid, membuka pintu dan lampu, kerana orang akan datang tidak lama lagi untuk solat Subuh. Saya tidak mengesyaki apa-apa.

"Hanya bila saya masuk ke ruang legar saya nampak ada runtuhan. Saya melihat ke atas dan sedar siling dah runtuh," kata Mat, 61, yang tinggal berdekatan.

Mat berkata, siling masih bertahan malam sebelum itu dan dia mengesyaki bumbung runtuh pada awal pagi.

Tiada kecederaan dilaporkan.

Jabatan Kerja Raya ketika dihubungi berkata, ia akan menyiasat perkara itu terlebih dahulu sebelum mengeluarkan kenyataan.

Masjid tersebut siap dibina pada tahun 2010 dan hanya dibuka untuk digunakan dua tahun lalu.

Kejadian runtuhan itu sama dengan satu di masjid Kampung Binjai Kertas, di mana siling pintu masuk runtuh pada Mei lalu.

Pada Oktober 2009, bumbung pintu masuk sebuah masjid di Kampung Batu Putih di Kertih, Kemaman runtuh dan mencederakan tiga pekerja Indonesia.

Kejadian berlaku hanya beberapa bulan selepas bumbung stadium Sultan Mizan Zainal Abidin bernilai RM300 juta runtuh.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan