Lebih Ramai Anggota Polis Wanita Akan Diambil - Berita Semasa | mStar

Lebih Ramai Anggota Polis Wanita Akan Diambil

Diterbitkan: Rabu, 25 September 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Sekumpulan anggota polis wanita sedang mendengar ceramah semasa Seminar Anggota Polis Wanita di sebuah hotel di Shah Alam, Selasa.
Sekumpulan anggota polis wanita sedang mendengar ceramah semasa Seminar Anggota Polis Wanita di sebuah hotel di Shah Alam, Selasa.

SHAH ALAM: Peningkatan bilangan kes jenayah yang berkaitan dengan wanita dan kanak-kanak mendorong polis untuk mengambil lebih ramai konstabel wanita.

Bukit Aman turut dijangka meningkatkan bilangan anggota polis wanita dalam jawatan pentadbiran dalam masa terdekat.

Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Mohd Bakri Zinin berkata, pasukan itu akan menambah bilangan anggota polis wanita dari ketika ini sebanyak 10.4% kepada 30% dalam tempoh beberapa tahun akan datang.

"Pada masa ini, terdapat 11,523 anggota polis wanita dan kita mengakui keperluan untuk lebih ramai wanita dalam pasukan ini. Secara umum, anggota polis wanita juga telah dinilai mempunyai integriti lebih tinggi daripada anggota lelaki.

"Pada masa ini, terdapat 58 anggota polis wanita dalam pasukan dengan pangkat dari Supt kepada Timbalan Komisioner, iaitu kira-kira 7.4% daripada pegawai-pegawai dalam pangkat itu," katanya selepas merasmikan Seminar Anggota Polis Wanita 2013 di sebuah hotel di sini, Selasa.

Menceritakan pengalamannya itu, Persekutuan Timbalan Pengarah Jabatan Logistik Bukit Aman, Datuk Zubaidah Md Ismail berkata, walaupun terdapat diskriminasi anggota polis wanita pada 1970-an dan 1980-an, keadaan itu tidak lagi berlaku pada masa ini.

Zubaidah berkata, adalah sukar untuk mengimbangi antara kerja dan keluarga apabila beliau berkahwin dan mempunyai seorang anak tetapi ianya bukan lagi isu sekarang kerana anaknya sudah pun bekerja dan mempunyai keluarga sendiri.

"Suami saya juga seorang anggota polis. Kami berusaha untuk menanganinya dengan baik," katanya.

Ketua Unit Portal dan Media Sosial PDRM, Supt Lai Lee Ching berkata, jumlah wanita yang berminat untuk menyertai pasukan itu telah meningkat.

"Wanita kini lebih yakin dan lebih mampu menangani tugas yang mendatang dengan menjadi seorang anggota polis.

"Apabila terdapat usaha pendaftaran untuk anggota polis wanita, kita akan mendapat sambutan yang menggalakkan apabila ramai pemohon yang berminat untuk menyertainya," kata beliau.

Lai yang mempunyai tiga orang anak, berkata, walaupun menjadi seorang polis wanita, isteri dan ibu sememangnya mempunyai cabaran, wanita membuktikan bahawa mereka adalah individu yang serba boleh dalam menjalankan tugas.

"Saya mendapat aduan daripada anak-anak saya kadang-kadang tidak menghabiskan masa yang cukup dengan mereka tetapi mereka memahami bahawa saya mempunyai tugas penting," kata Lai.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan