Laporan Negatif Media Asing Tidak Halang Pelaksanaan Projek Hidroelektrik Di Sarawak - Taib - Berita Semasa | mStar

Laporan Negatif Media Asing Tidak Halang Pelaksanaan Projek Hidroelektrik Di Sarawak - Taib

Diterbitkan: Ahad, 22 September 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUCHING: Usaha kerajaan Sarawak untuk melaksanakan projek empangan tenaga hidroelektrik (HEP) di Murum, Baram and Baleh sebagai sebahagian daripada program pengindustrian negeri ini akan terus diberi publisiti buruk oleh media asing, kata Ketua Menteri Tan Sri Abdul Taib Mahmud.

Beliau berkata pelaksanaan projek ini bagaimanapun mengubah pandangan rakyat kerana mereka tahu pengindustrian merupakan suatu langkah penting dan ini mencerminkan pengiktirafan mereka terhadap kebaikan yang dilakukan kerajaan.

"Tetapi, ia tidak membantu melepaskan diri saya daripada terus menjadi sasaran tuduhan buruk. Projek petempatan semula Murum akan mendorong golongan yang kononnya baik hati untuk mengatakan bahawa masyarakat Penan menjadi mangsa daripada sikap kerajaan yang tidak bersungguh-sungguh membela nasib mereka.

"Dan orang akan terdorong untuk mempercayainya berikutan kemiskinan yang wujud di negara membangun," katanya pada majlis makan malam sempena sambutan ulang tahun ke-30 Zaman Angkatan Mansang (Azam) bertemakan "Menghubungkan Masyarakat, Membentuk Masa Depan Sarawak" di sini malam Sabtu.

Abdul Taib berkata ramai tidak tahu bahawa kerajaan membelanjakan RM2 juta bagi setiap keluarga dalam projek penempatan semula kaum Penan yang terjejas oleh projek HEP, termasuk pembinaan jalan raya, rumah, sekolah, gereja dan pembukaan tanah pertanian.

Katanya Sarawak juga dituduh memusnahkan alam sekitar walaupun misi mencari fakta antarabangsa membuktikan sebaliknya - dasar memelihara kelestariannya mengandungi pelan jangka panjang dalam melindungi alam sekitar dan memenuhi permintaan balak dunia.

"Namun, kita terus diserang walau apa pun yang telah kita lakukan atau terus laksanakan...Kini, kita menjadi agak terkenal walaupun sebelum ini langsung tidak dikenali, hasil daripada usaha gigih pengkritik kita," katanya.

Abdul Taib memuji Azam kerana menjalankan tugasnya dengan berkesan dalam menangkis propaganda asing melalui hubungan yang dijalinnya dengan masyarakat dan pihak berkuasa tempatan melalui perkongsian pintar dan forum awam. - BERNAMA

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan