Rayer Beri Pemangku Presiden Gerakan 48 Jam Buktikan Dakwaan Guan Eng Salah Guna Kuasa - Berita Semasa | mStar

Rayer Beri Pemangku Presiden Gerakan 48 Jam Buktikan Dakwaan Guan Eng Salah Guna Kuasa

Diterbitkan: Khamis, 19 September 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

GEORGE TOWN: R.S.N. Rayer memberi tempoh 48 jam kepada pemangku Presiden Gerakan Datuk Chang Ko Youn untuk mengemukakan keterangan dan membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPR) mengenai dakwaan penyalahgunaan kuasa oleh Ketua Menteri Pulau Pinang.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Seri Delima itu mencabar Chang membuktikan bahawa Guan Eng hanya memihak kepada orang kaya dan membuat keputusan tanpa kelulusan exco negeri dan jawatankuasa perancang negeri, seperti yang didakwa oleh Chang dalam ucapannya pada pilihan raya Gerakan negeri baru-baru ini.

Rayer yang merupakan seorang peguam juga menasihatkan Guan Eng untuk tidak menyaman orang seperti Chang ketika Gerakan sedang dalam proses pilihan raya parti nasional.

"Lim mempunyai hak untuk mendakwa Chang kerana fitnah pembohongan seperti itu.

"DAP tidak mempunyai minat untuk terlibat dalam hal ehwal dalaman Gerakan.

"Saya akan menasihati Lim supaya tidak menyaman Chang memandangkan Gerakan sedang dalam proses pilihan raya dengan membuat pembohongan bahawa Lim membuat keputusan secara haram," katanya pada sidang akhbar, Khamis.

Pada 16 September, Rayer mengugut untuk menyaman Chang jika beliau tidak menarik balik kenyataan dalam tempoh 48 jam dari hari Guan Eng dikatakan hanya memilih yang kaya sahaja untuk dasar-dasar kerajaan Pulau Pinang.

Dalam hal ini, Rayer berkata beliau tidak akan menyaman Chang tetapi kini mencabar beliau untuk mengemukakan bukti untuk menyokong dakwaan beliau.

"Kami sedar selepas 48 jam Chang akan menggunakan DAP dan Lim sebagai batu loncatan untuk memulakan kempen beliau untuk jawatan presiden Gerakan dengan membuat tuduhan-tuduhan liar," katanya.

Apabila ditanya jika tiada bukti yang dihasilkan oleh Chang dalam tempoh 48 jam, Rayer berkata beliau akan mendedahkan kursus tindakan kemudian.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan