Badan Pengerusi MyWatch Berparut Akibat Ditembak - Berita Semasa | mStar

Badan Pengerusi MyWatch Berparut Akibat Ditembak

Diterbitkan: Khamis, 19 September 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: R.Sri Sanjeevan masih terbayang-bayangkan dirinya yang lalu.

Berat badannya kini hilang 15kg, kepalanya dicukur dan beliau memakai pendakap di dada, menyembunyikan parut pembedahan akibat kejadian ngeri ditembak pembonceng motosikal di Bahau, Julai lalu.

Menurut ketua pemantau jenayah ini, beliau banyak kali telah diugut dan dipukul tetapi tembakan adalah jalan terakhir.

"Sebagai rakyat Malaysia berjiwa patriotik, saya telah melakukan peranan saya dan telah dipukul dan ditembak untuk itu," katanya kepada The Star dalam satu wawancara pada Rabu, di lokasi yang tidak mahu didedahkan.

Walau bagaimanapun, pemuda berusia 29 tahun itu kelihatan marah apabila mengenangkan dakwaan rasuahnya dalam pasukan polis negara.

"Sejak saya sedar, saya telah diberitahu bahawa pihak polis telah 'mengunci' pemberi maklumat dan rakan-rakan saya, seperti Ramesh Balakrishnan yang berada dengan saya ketika saya ditembak. Mereka menuduh beliau terlibat dengan dadah sedangkan beliau sudah tiga tahun 'bersih'," katanya.

Dalam pada kerjaya NGO beliau mungkin berakhir, Sanjeevan berkata beliau akan terus menjadi anggota exco untuk PKR di Negeri Sembilan.

Selepas pembedahan untuk membuang peluru yang menusuk melalui rusuk kanannya, Sanjeevan telah hilang keupayaan pada bahagian lengan dan sering berkerut menahan kesakitan sambil memegang dada ketika bercakap.

Sanjeevan mengalami amnesia dalam tempoh sementara dan juga tidak ingat ibu bapanya sendiri.

"Tetapi sekarang saya sudah ingat dan saya boleh ingat segala-galanya yang berlaku apabila saya ditembak.

"Saya makan kari semasa makan tengah hari dan sedang menjemput kawan saya. Apabila kami berada di simpang, datang sebuah motosikal pemboncengnya mengeluarkan senjata.

"Saya nampak mukanya. Dia adalah seorang India yang gemuk dan tinggi. Dia menembak sekali dan saya rasa peluru melalui lengan saya dan paru-paru saya. Saya hanya berfikir 'saya mati, saya mati," kata Sanjeevan.

Mengenai dakwaan terhadapnya dan MyWatch, Sanjeevan menolak khabar angin mengenai penglibatannya dengan pengedar dadah dan penjenayah menyatakan ia sebagai "taktik memburuk-burukkan" untuk menjatuhkan beliau, walaupun mengakui beberapa ahli MyWatch ialah bekas penjenayah.

"Anda perlu bergaul dengan orang-orang ini untuk mendapatkan maklumat. Polis pun melakukannya. Kami percaya dapat memulihkan mereka tetapi kami mempunyai lebih daripada sekadar bekas banduan. Kami mempunyai doktor dan peguam. Kami juga mempunyai seorang bekas Ketua Polis Negara," katanya , merujuk kepada Tan Sri Musa Hassan yang telah meninggalkan MyWatch.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan