Tiba Masa Kaji PAS Kaji Hubungan Dengan PKR - Berita Semasa | mStar

Tiba Masa Kaji PAS Kaji Hubungan Dengan PKR

Diterbitkan: Isnin, 16 September 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Tahun kelapan PAS dan PKR menjalinkan hubungan, ulama berpengaruh dalam parti Islam itu telah mula menggesa agar hubungan tersebut dikaji semula.

Ketua Ulama Datuk Harun Taib berkata mereka perlu menilai kebaikan dan keburukan hubungan PAS dengan PKR.

"Kami tidak mempunyai masalah dengan DAP. Kita perlu mengkaji semula hubungan dengan PKR," katanya Ahad.

Beliau berkata kajian semula kerjasama politik antara parti-parti komponen bukan luar biasa.

Harun telah membangkitkan perkara itu dalam ucaptama pada Multaqa (Forum) Ulama Se-Malaysia di Kota Sarang Semut, Kedah pada Sabtu.

Gesaan Harun turut menghantar isyarat kepada akar umbi supaya mengelak daripada Anwarinas - yang dikaitkan dengan pemimpin PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim menjelang pemilihan parti kebangsaan pada 22 November ini.

Harun menegaskan bahawa tumpuan beliau supaya PAS mengkaji semula kerjasama dengan PKR dan bukan kedudukannya dalam Pakatan Rakyat.

"Saya tidak membuat apa-apa cadangan untuk mengkaji semula kedudukan PAS dalam Pakatan. Saya hanya memanggil untuk mengkaji semula hubungan kita dengan PKR, kerana kita tidak mempunyai masalah dengan DAP," kata Harun.

Harun berkata, tiada apa-apa yang beliau cadangkan itu dianggap melampau memandangkan pasangan berkahwin juga cenderung untuk mengkaji semula hubungan mereka setiap beberapa tahun.

"Kajian tidak semestinya membawa kepada perpecahan. Ia juga boleh mengukuhkan hubungan.

"Apa yang saya minta adalah supaya Majlis Syura menjalankan satu kajian yang komprehensif untuk menilai kesan kerjasama dengan PKR.

"Kita perlu mengenal pasti faktor-faktor dan risiko yang boleh mempengaruhi PAS dalam jangka masa panjang," katanya.

Beberapa pihak tertentu dalam PAS telah menyalahkan PKR terhadap prestasi buruk parti Islam itu dalam pilihan raya umum ke-13.

Harun, pada Jun berkata penyertaan PAS dalam Himpunan "Blackout 505" membuktikan penguasaan Anwarinas dalam parti Islam.

Sayap Ulama sebelum ini telah memberi amaran terhadap parti yang terbabit dalam perhimpunan itu pada 22 Jun, tetapi Anwarinas, dalam jawatankuasa pusat PAS mempunyai kata putus dan mengisytiharkan sokongan untuk propaganda yang diilhamkan oleh PKR.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan