Semua Jawatan Dalam PBS Dijangka Ditandingi Kecuali Presiden - Berita Semasa | mStar

Semua Jawatan Dalam PBS Dijangka Ditandingi Kecuali Presiden

Diterbitkan: Isnin, 16 September 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

TONGOD: Semua jawatan Majlis Tertinggi (MT) Parti Bersatu Sabah (PBS) dijangka ditandingi kecuali bagi jawatan presiden pada persidangan perwakilan selama tiga hari mulai 21 Oktober ini.

Setiausaha Agung PBS Datuk Henrynus Amin said berkata MT PBS berkata perkara itu dipersetujui sebulat suara semasa mesyuarat agung MT PBS yang dipengerusikan presiden parti Tan Sri Joseph Pairin Kitingan.

Beliau berkata cadangan untuk pertandingan terbuka itu mendapat sokongan beberapa ketua bahagian termasuk ketua bahagian Pantai Manis, Liawan, Melalap dan Bingkor seperti yang dinyatakan dalam kenyataan akhbar mereka.

"Ini petunjuk jelas bahawa pemimpin akaar umbi dan bahagian PBS mahukan pertandingan terbuka bagi membolehkan mereka melaksana hak mereka untuk memilih pemimpin yang mereka mahu," katanya semasa merasmikan mesyuarat agung tahunan bahagian Kuamut di sini, Ahad.

Henrynus juga berkata sehingga kini tiada bahagian yang meminta sebarang jawatan timbalan presiden tidak dipertandingkan.

Beliau berkata semasa mesyuarat MT baharu-baharu ini, Pairin telah memberi persetujuan kepada pertandingan terbuka selari dengan prinsip demokrasi yng diamalkan parti dan peruntukan Perlembagaan PBS yang membenarkan pemilihan parti setiap tiga tahun bagi membolehkan pemimpin agar umbi membentuk arah masa depan parti. -BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan