Ketua Pesuruhjaya SPRM Terima Darjah Kebesaran Brunei

Diterbitkan: Isnin, 16 September 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Tan Sri Abu Kassim Mohamed menerima anugerah Darjah Seri Paduka Mahkota Brunei Yang Amat Mulia Darjah Kedua (DPMB) yang dikurniakan oleh Sultan Brunei Sultan Hassanal Bolkiah sempena ulang tahun baginda.

Abu Kassim menerima anugerah itu yang membawa gelaran Datuk Paduka di di Istana Nurul Iman, Bandar Seri Begawan, Brunei pada Ahad, menurut kenyataan SPRM yang dikeluarkan di sini.

Abu Kassim dalam kenyataan itu menyifatkan pengurniaan darjah tersebut sebagai satu penghargaan amat tinggi kepada dirinya, SPRM, rakyat dan kerajaan Malaysia keseluruhannya.

"Saya yakin pengurniaan DPMB ini akan mengeratkan hubungan dan kerjasama sedia terjalin antara SPRM dan Biro Mencegah Rasuah (BMR) Brunei Darussalam sejak hampir sedekad lalu, dan juga hubungan kedua-dua Malaysia dan Brunei Darussalam," katanya.

Abu Kassim berkata kerjasama antara kedua-dua badan itu sejak sembilan tahun lalu dimanfaatkan sepenuhnya bagi membincangkan perkongsian kaedah penyiasatan dan transformasi positif ke arah memantapkan keupayaan agensi-agensi pencegahan rasuah, terutama yang melibatkan jenayah merentas sempadan.

"Kerjasama SPRM dan BMR juga mendapat perhatian dalam laporan penilaian Pejabat Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu Mengenai Dadah dan Jenayah (UNODC) yang dilapor sebagai antara amalan-amalan baik dipraktikkan SPRM dalam penguatkuasaan undang-undang memerangi rasuah," katanya. - BERNAMA

iklan

Video

Selasa, 19 September 2017 2:00 PM

Keluh-Kesah Jalil Hamid

Selasa, 19 September 2017 9:00 AM

Kau Buat #OOTD Pun Riaklah! - Wak Doyok

Isnin, 18 September 2017 2:30 PM

Belum Masa Gantung Skrip – Naim Daniel

Jumaat, 15 September 2017 2:00 PM

Cassidy Malu Cakap Melayu?

Jumaat, 15 September 2017 9:00 AM

#akuStar: Payslip - Semangat Yang Hilang

Khamis, 14 September 2017 4:00 PM

Farida Jalal Mahu Lebih Kolaborasi Malaysia-Bollywood

Khamis, 14 September 2017 9:00 AM

Faye Kusairi Menangis Tonton Diri Sendiri

Rabu, 13 September 2017 2:00 PM

Saya Tak Jual Rupalah! - Erwin Dawson

Kolumnis

iklan

Iklan