Rombongan Pertama Jemaah Haji Malaysia Selamat Tiba Di Madinah - Berita Semasa | mStar

Rombongan Pertama Jemaah Haji Malaysia Selamat Tiba Di Madinah

Diterbitkan: Sabtu, 7 September 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

MADINAH: Seramai 450 orang dalam rombongan pertama jemaah haji Malaysia selamat tiba di lapangan terbang antarabangsa Putera Mohamed Abdul Aziz di sini kira-kira pukul 7 pagi waktu tempatan (12 tengah hari waktu Malaysia).

Selesai urusan pemeriksaan imigresen dan kastam yang mengambil masa kira-kira sejam, mereka dibawa dengan bas ke hotel penginapan Anwar Al-Madinah Movenpick di sini.

Ketibaan rombongan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur itu disambut oleh Duta Malaysia ke Arab Saudi, Datuk Syed Omar Syed Mohamad Al-Saggaf, Konsul Malaysia di Arab Saudi Mohd Khalid Abbasi Abdul Razak, Timbalan Ketua Rombongan Haji Tengku Aziz Raja Abdullah dan Ketua Muassasah Adila, Dr Yusof Ahmad Hawala.

Sementara itu, Syed Omar berkata kerajaan Arab Saudi menghormati jemaah Malaysia kerana budi perkerti dan disiplin mereka.

"Saya sendiri pernah menghadap Raja Abdullah dan baginda ada memaklumkan jemaah dari Malaysia dihormati kerana akhlak yang baik dan saya ingin menasihatkan jemaah kita agar terus menjaga nama baik negara dengan mematuhi sebarang arahan dan peraturan kerajaan Arab Saudi," katanya kepada wartawan Malaysia.

Katanya, jemaah haji kini tidak lagi perlu menunggu lama untuk urusan kastam dan imigresen ekoran pusat perkhidmatan di lapangan terbang di Madinah telah dikemaskinikan oleh kerajaan Arab Saudi.

Sebanyak 22,320 jemaah haji dari Malaysia akan tiba secara berperingkat untuk mengerjakan ibadah haji musim ini dan jumlah itu berkurangan sebanyak 20 peratus berbanding tahun sebelumnya ekoran pengurangan kuota oleh kerajaan Arab Saudi kepada seluruh negara di dunia. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan