Pembekal 'Pil Pintar' Pamer Surat Pengesahan Palsu - Berita Semasa | mStar

Pembekal 'Pil Pintar' Pamer Surat Pengesahan Palsu

Diterbitkan: Jumaat, 30 Ogos 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Pembekal 'pil tablet pintar' mempamerkan surat pengesahan palsu daripada Kementerian Kesihatan di laman webnya.

Surat tersebut yang kononnya dikeluarkan Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan Kementerian Kesihatan, mengklasifikasikan pil Dimensi 108 sebagai 'bukan-perubatan' dan menyatakan bahawa produk ini tidak dikawal pihak berkuasa kawalan dadah.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, surat tersebut adalah palsu dan pihak kementerian telah membuat laporan polis mengenai perkara itu.

"Sebagai produk makanan, mendakwa pil tersebut boleh mengubah tingkah lalu pelajar seperti dipamerkan pada label produk, tidak dibenarkan di bawah Peraturan 18 (1A), Peraturan-Peraturan Makanan 1985.

"Sehingga hari ini, kami tidak menerima sebarang permohonan daripada syarikat tersebut untuk mengklasifikasikan produk makanan itu atau meneliti labelnya," katanya pada Khamis.

Dr Noor Hisham berkata, masih belum ada bukti saintifik untuk membuktikan dakwaan bahawa produk tersebut 'boleh mengubah tingkah laku dan meningkatkan keupayaan mental' pelajar.

"Kementerian itu tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesan pengambilan produk tersebut terutamanya apabila ia diambil secara berlebihan," katanya.

Beliau berkata, kementerian akan mengambil tindakan dibawah Akta Makanan 1983.

Menurut beliau, produk itu dikategorikan menurut Peraturan 395 Makanan Yang Tak Distandardisasikan Di Tempat Lain.

Terdahulu, sekolah-sekolah di beberapa negeri dilaporkan telah 'dipromosikan' dengan pil yang kononnya boleh membuatkan pelajar lebih bijak.

Pil Dimensi 108 yang didakwa berupaya mengubah tingkah laku kanak-kanak untuk menjadikan mereka lebih taat dan rajin serta tahan penyakit mengandungi bahan-bahan seperti kurma merah dan spirulina.

Pengarah Urusan Tiga G Dimensi Satu Kosong Lapan Sdn Bhd, Omar Mohd Yusos mendakwa pil yang dibekalkan oleh syarikatnya itu adalah selamat dan telah diedarkan ke sekolah-sekolah sejak 2010.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan