Kementerian Pendidikan Perjelas Laporan Murid Tukar Sekolah - Berita Semasa | mStar

Kementerian Pendidikan Perjelas Laporan Murid Tukar Sekolah

Diterbitkan: Jumaat, 30 Ogos 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Hanya seorang murid memohon untuk ditukarkan dari Sekolah Kebangsaan Seri Pristana di Sungai Buloh, kerana dakwaan diganggu, menurut Kementerian Pendidikan.

Dalam kenyataan pada Jumaat, ia menyebut laporan media yang menyatakan bahawa tiga pelajar sekolah berkenaan telah bertukar kerana dinganggu, adalah tidak benar. "Daripada siasatan, hanya seorang murid memohon untuk bertukar dari sekolah itu yang dibuat waris pelajar berkenaan," menurut kenyataan itu.

Kementerian turut menjelaksan bahawa urusan berkaitan pertukaran murid dari sesebuah sekolah, merupakan pilihan ibu bapa pelajar.

Namun, kementerian memberi jaminan akan terus menyiasat dan mengambil tindakan jika terdapat dakwaan ada guru atau pihak pentadbiran sekolah cuba mewujudkan keadaan tidak tenteram atau membuat gangguan terhadap murid dalam kalangan murid pelbagai kaum.

Semalam, sebuah akhbar berbahasa Inggeris melaporkan tiga orang waris pelajar telah menukarkan anak mereka dari sekolah itu kerana bimbang akan diganggu, jika kekal bersekolah di situ.

Mengenai aduan pentadbiran sekolah membenarkan polis membuat siasatan ke atas murid di sekolah, kementerian katanya, hanya memberi kerjasama apabila diminta.

"Adalah menjadi hak pihak polis membuat siasatan dalam perkara yang dilaporkan kepada mereka dan pihak sekolah perlu memberi kerjasama kepada pihak berkenaan sekiranya diminta," menurut kenyataan itu. -BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Isnin, 11 Jun 2018 8:00 AM

Ramadan anak Chow Kit

Kolumnis

iklan

Iklan