Bimbingan Kementerian Bantu Perunding TPPA Pertingkat Usaha

Diterbitkan: Jumaat, 30 Ogos 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

BANDAR SERI BEGAWAN: Perunding Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) memperkukuh usaha mereka untuk merapatkan jurang antara mereka seperti yang diarahkan oleh kementerian masing-masing dalam pusingan ke-19 rundingan itu yang berakhir pada Jumaat.

Dalam satu kenyataan bersama hari ini, para menteri 12 negara ahli TPP yang bertemu di sini pada 22-23 Ogos berkata mereka memberikan bimbingan kepada para perunding dalam mencapai perjanjian tersebut.

Hasil dorongan daripada bimbingan dan komitmen kementerian, para perunding membincangkan kerja teknikal mereka secara tertutup sejak sembilan hari lepas berkaitan topik yang merangkumi akses pasaran, peraturan tempasal, pelaburan, perkhidmatan kewangan, hartanah intelektual, persaingan dan alam sekitar.

"Mereka juga mencatatkan kemajuan dalam pakej yang menyediakan akses kepada pasaran antara satu sama lain bagi barangan, perkhidmatan, pelaburan, perkhidmatan kewangan, kemasukan sementara dan pemerolehan kerajaan. "Perbincangan mereka secara bersama dan secara dua hala berjaya dalam mengenal pasti penyelesaian kreatif dan pragmatik kepada banyak isu dan mengurangkan lagi baki isu tertunggak," kata kenyataan itu.

Menurut kenyataan itu, pusingan ke-19 rundingan tersebut juga menyaksikan perunding yang bertanggungjawab bagi isu-isu buruh meneruskan perbincangan mereka bagi menyelesaikan isu tertunggak.

Perunding akan bertemu kembali dalam tempoh beberapa minggu akan datang untuk meneruskan perbincangan mereka. -BERNAMA

iklan

Video

Rabu, 13 Disember 2017 9:00 AM

Jadi Pilihan Pekin Ibrahim, Siapa Donny Alamsyah?

Selasa, 12 Disember 2017 5:41 PM

Jom Lepak Tempat 'Best' Tapi Percuma

Selasa, 12 Disember 2017 8:30 AM

Isteri Pertama Kena Kuat, Tak Boleh Lemah - Elizad

Isnin, 11 Disember 2017 9:00 AM

#BiziBody : De Fam Kantoi Gambar Selfie

Ahad, 10 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Aziz Harun - Jangan

Jumaat, 8 Disember 2017 8:15 PM

Malaysia Tak Diam Diri, Terus Bela Nasib Palestin

Jumaat, 8 Disember 2017 2:02 PM

Zarul Husin Takut Tua

Jumaat, 8 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Awi Rafael - Kau Di Hatiku

Kolumnis

iklan

Iklan