Kes Altantuya Harus Dikembalikan Ke Mahkamah Tinggi Untuk Perbicaraan Semula - Abdul Khalid - Berita Semasa | mStar

Kes Altantuya Harus Dikembalikan Ke Mahkamah Tinggi Untuk Perbicaraan Semula - Abdul Khalid

Diterbitkan: Isnin, 26 Ogos 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PORT KLANG: Mahkamah Rayuan sepatutnya mengembalikan kes pembunuhan Altantuya Shaariibuu ke Mahkamah Tinggi untuk perbicaraan semula.

Pandangan peribadi Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim itu adalah selari dengan bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Zaid Ibrahim, yang juga berpendapat bahawa perbicaraan semula adalah lebih sesuai.

"Jika Mahkamah Rayuan mendapati proses itu tidak betul, mereka boleh mengambil langkah yang lebih pro-aktif dengan mengembalikan kes itu ke Mahkamah Tinggi," kata Khalid kepada pemberita di majlis rumah terbuka Hari Raya Port Klang, Ahad. Pada Jumaat lalu, Mahkamah Rayuan melepas dan membebaskan polis, Azilah Hadri dan Sirul Azhar Umar kerana membunuh wanita Mongolia, Altantuya.

Panel tiga hakim sebulat suara mengenepikan hukuman mati yang dikenakan ke atas mereka oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam pada tahun 2009.

Zaid dilaporkan berkata bahawa jika perbicaraan semula diperintahkan oleh Mahkamah Rayuan, ia akan membolehkan kedua-dua pihak melihat semula kes itu.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan